Astăzi, la Timișoara, s-a produs o premieră în mediul politic, după ce președintele organizației municipale a PSD, Sebastian Răducanu, a decis să-și dea demisia din funcție, ca urmare a situației apărute, recent, în plenul Consiliului Local al Municipiului Timișoara, când viceprimarul Traian Stoia (PSD) a votat pentru aprobarea bugetului, deși consilierii partidului s-au opus. Potrivit comunicatului de presă semnat de Sebastian Răducanu bugetul „riscă să aducă orașul nostru în incapacitate de plată”, de fapt acesta fiind și motivul invocat de consilierii PSD în momentul în care au refuzat să voteze varianta propusă de executiv. Gestul lui Răducanu este unul de maximă responsabilitate, fiind cu atât mai salutar cu cât în politică aproape nimeni nu-și asumă nimic. Tot astăzi, Alfred Simonis, a renunțat la funcția de lider de grup al consilierilor PSD, tot ca urmare a încălcării de către viceprimarul Stoia a disciplinei de partid. Simonis a explicat, zilele acestea, în diverse intervenții în media, că au avut loc o serie de discuții pe marginea bugetului în cadrul cărora chiar viceprimarul le-a spus consilierilor că bugetul e nerealist și că nu trebuie votat.

Alfred-Simonis-presedinte-TSD-Timis-Sebastian-Raducanu-presedinte-PSD-Timisoara-04-e1443280457721

(imagine preluată de pe debanat.ro)

Cei doi tineri politicieni au transmis, în primul rând, un semnal extrem de important atât în interiorul partidului, cât și în exterior. La fel ca în alte ocazii, PSD – cu plusuri și minusuri – se comportă ca un partid politic, în care există, de cele mai multe ori, concurență în procesul electoral intern, iar liderii își asumă responsabilități, chiar și atunci când nu sunt direct implicați într-o situație dificilă sau complicată. Pe de altă parte, Răducanu și Simonis demonstrează că se poate face politică și fără o obsesie permanentă față de propria persoană și fără acceptarea compromisului în orice situație.

Dar, dincolo de aceste chestiuni de imagine și comportament politic, mutarea din interiorul PSD îl pune într-o situație dificilă pe primarul PNL Nicolae Robu, care s-a și grăbit să aplaude demisiile celor doi tineri social-democrați, decretând că Traian Stoia a înregistrat o victorie în interiorul partidului. Un deserviciu mai mare nici că putea să-i facă viceprimarului, mai bine se rezuma să-i ofere secretara promisă în schimbul votului din plen (altă chestiune jenantă la nivelul unui municipiu ca Timișoara). Probabil doar naivii cred că PSD Timiș se va mulțumi doar să consemneze demisia președintelui Organizației Municipale. Interimar în locul lui Sebastian Răducanu a fost numit deputatul Florin Bîrsășteanu, cel care va avea ca sarcină să schimbe radical modul de acțiune al PSD în Consiliul Local și cel mai probabil va fi candidatul partidului pentru funcția de primar al Timișoarei. Bîrsășteanu are experiența unei campanii electorale câștigate pe un colegiu de deputat în fața liberalului Viorel Coifan, pe care l-a înfrânt la scor chiar în fieful politic al primarului Nicolae Robu. Dacă social-democrații vor explica opiniei publice care sunt motivele pentru care s-au opus bugetului local și vor trece în opoziție totală față de actualul executiv, cred că opinia publică timișoreană va avea de câștigat. Actuala coabitare din CLT – care e o băltire de fapt – nu aduce nimic bun orașului. E necesar să avem o campanie electorală în care să aflăm, în primul rând, cum e gestionat banul public.