Periodic, românilor li se oferă porția de circ televizat, de ură și neîncredere. Am devenit o societate intolerabilă, polarizată, cu cetățeni care așteaptă mereu să se întâmple ceva grav sau măcar să asiste la un spectacol turbulent. Dacă nu sunt arestări și descinderi tv, e Borcea&Co, e corupție și sex cu politicieni pe televiziuni. Seara e aproape imposibil (cu foarte puține și notabile excepții) să urmărești o emisiune civilizată, care să educe și să aducă un plus de valoare în dezbaterea publică. Maneliștii din muzică, politică și media, susținuți de prezentatoare cu glas isteric fac un show grețos, inutil, dar urmărit.
Agenda românului vizează orice altceva decât interesul său pe termen lung. Un Guvern care a adus cât de cât stabilitate economică și pace socială a fost înlocuit în aplauze, profitându-se de o dramă incredibilă, cu care, iată că s-a demonstrat, autoritățile guvernamentale nu au avut nicio legătură. Bebeluși mor pe capete în spitale, dar oficialii resping „ventilarea emoțională” a subiectului, de parcă viața unui copil e o cifră în statisticile lor.
Acum, un trust media e amenințat cu evacuarea, pe motiv de recuperare a unor prejudicii, în timp ce sutele de milioane de euro sifonate de la ANRP se află încă în posesia grupurilor infracționale care au jefuit statul. Foști șefi de instituții publice care au patronat furturi istorice stau liniștiți și își ascund urmele. Se fac emisiuni în direct, se invocă „strada”, vin stegari în studio, curg mesajele de susținere, dezbaterea se mută pe Facebook, țara e semiparalizată, toți așteaptă deznodământul. Nu se poate evita comparația dintre diversele situații care, pe fond, vizează înfruptarea din bunurile statului. Dacă e dublă măsură, aici se ajunge.
Și peste toate acestea o să vină și campania electorală pentru alegerile locale, iar ulterior pentru cele parlamentare. Blocaj total, scandal permanent, scădere economică, apoi criză, împrumuturi de la organismele internaționale, viață tot mai proastă pentru majoritatea cetățenilor. Un cerc vicios din care, având în vedere contextul internațional, România e aproape imposibil să mai iasă. Suntem în tranziție permanentă, cu voci publice care au turnat la Securitate, cu hoți de diferite calibre care se ascund sub diverse identități de moment, cu nebuni care se cred zei ai momentului și cu un popor tot mai dezbinat.
Reclame