28.05.2019

Scriu încă de duminică despre necesitatea ca PSD să se retragă de la guvernare. Am sesizat şi în această seară multe comentarii pertinente la postarea precedentă, însă parcă nu înţelegem contextul. PSD în ultimii doi ani şi jumătate a schimbat doi premieri şi aproape 70 de miniştri, adică a fost o guvernare haotică, presărată cu scandaluri uriaşe, cu proteste record, etc. Nu a fost o guvernare normală, coerentă. Dacă era aşa, evident că PSD putea lejer să păstreze Guvernul chiar după eşecul de la europarlamentare şi chiar după condamnarea liderului. Dar lucrurile stau exact pe dos, românii sunt OBOSIŢI de PSD, au nevoie de o pauză. Şi nu doar cetăţenii sunt sătui de PSD, ci chiar mulţi dintre pesedişti. A fost o guvernare schizofrenică, aberantă politic. PSD dacă vrea să se refacă are nevoie de o pauză. Chiar sunt atât de greu de sesizat toate aceste aspecte?

28.05.2019

E vital pentru PSD să accepte rezultatul unui vot politic şi să se retragă de la guvernare. Chiar dacă nu au fost alegeri parlamentare, în acest moment PSD nu mai are legitimitatea morală pentru a păstra puterea. Reconstrucţia după acest dublu şoc – înfrângerea la europarlamentare şi arestarea liderului – se poate face doar din opoziţie. PNL şi USR trebuie să-şi asume guvernarea, conform dorinţei majorităţii votanţilor.

27.05.2019

Ce cred că ar trebui să se întâmple în/cu PSD astfel încât partidul să rămână unul important pe scena politică:

– PSD să se retragă de la guvernare;
– să fie organizate de la zero alegeri interne în toate filialele, care să fie urmate de un congres;
– să schimbe de urgenţă comunicatorii partidului;
– să nu mai accepte ca agenda internă a partidului să fie făcută de televiziunile „prietene”;
– să redeschidă dialogul cu partenerii externi.

26.05.2019

Liviu Dragnea părăseşte sediul PSD cu maşina lui Codrin Ştefănescu şi cu cel mai slab scor al PSD din istorie. Oare Darius Vâlcov ce mai face? Doi pedişti şi un peremist şi-au bătut joc de cel mai mare partid al ţării, împreună cu alţi iresponsabili de prin judeţele României, care i-au girat. E adevărat că se pregăteşte o peremistă să preia conducerea PSD?

26.05.2019

Sociologii, politologii şi chiar antropologii pot analiza ziua de astăzi multă vreme. Votul nu are nicio legătură directă cu europarlamentarele, ci e o revanşă faţă de tendinţele abuzive ale unui partid care s-a îndepărtat total de valorile şi principiile sale. Nu poţi să defilezi pe la televiziunile prietene în fiecare zi cu un discurs alienat strict despre problematica penală, de parcă toată ţara e o puşcărie. Doi ani şi ceva! Să îţi schimbi premieri şi miniştri, ajungând până la aproape 70 de demnitari înlocuiţi. De propriul partid! Nu ai voie să forţezi schimbarea orientării partidului, să îţi ostilizezi partenerii externi şi să tratezi ţara precum o moşie. Sigur că Liviu Dragnea este principalul responsabil, însă la fel de vinovaţi pentru declinul PSD sunt toţi preşedinţii de organizaţii din ţară, care s-au complăcut în abulicul CEx. PSD ar trebui să se retragă de la guvernare, să treacă în opoziţie, pentru că doar aşa ar mai avea o şansă în viitor. Altfel, riscă disoluţia.
P.S. Felicitări Pro România, indiferent de rezultatul final! Nu e uşor să construieşti ceva nou pe centru-stânga în România.

25.05.2019

Atunci când Traian Băsescu şi-a îndemnat susţinătorii să boicoteze referendumul privind demiterea sa din funcţie am scris că nu îl mai consider preşedintele ţării mele. Am mers la referendum şi am votat împotriva demiterii, nu pentru că am considerat că domnul Băsescu e un şef de stat eficient, însă exista riscul ca PSD – partidul pe care îl susţineam de ani buni – să fi avut prea multă putere. Iar puterea absolută corupe, nu doar la noi, peste tot în lume. La referendumul de mâine o să votez, la fel cum am făcut la toate scrutinurile din 1996 până în prezent. Ştiu că e o manevră de campanie a preşedintelui Iohannis, care până acum nu a blocat în niciun fel derapajele PSD şi vrea să se profileze ca unica alternativă, după un joc politic ezitant. Dacă însă referendumul nu trece nici măcar pragul va fi rău pentru PSD, în primul rând. Am convingerea că înţelegem cu toţii de ce.