Fiind considerat moștenitorul fostului PCR, Partidul Social Democrat (PDSR) a fost multă vreme nefrecventabil în cercurile politice europene. Totuși, printr-o serie de alianțe strategice – cu PSDR -, a apărut PSD, care s-a impus ca un partid puternic în peisajul social-democrat european, având un rol major în parcursul euro-atlantic al României. Chiar dacă ani de zile a fost acuzat de legături cu spațiul estic, Ion Iliescu este omul care a contribuit major la integrarea țării noastre în NATO, împreună cu partidul pe care l-a fondat. Adrian Năstase, de asemenea, a fost un premier apreciat în cercurile europene, cu bune legături în exterior, fiind unul dintre cei mai educați lideri politici români. După pierderea alegerilor din 2004, la vârful PSD s-a impus echipa care l-a susținut pe Mircea Geoană, un președinte de partid care stabilizat formațiunea și chiar dacă a pierdut lamentabil turul al doilea al prezidențialelor din 2009, a fost un lider care a adus plus valoare PSD.

Victor Ponta, deși relativ tânăr în momentul preluării conducerii PSD, s-a impus foarte repede și a avut cea mai coerentă și eficientă guvernare de după 1989. A preluat Guvernul după dezastrul total lăsat de fosta alianță D.A. (PDL-PNL) și a reușit în scurt timp să stabilizeze economia, să genereze un climat social normal și mai ales să deschidă porțile diplomației.

După retragerea de la guvernare a fostului premier Ponta au fost foarte mulți care au criticat gestul, însă fără apariția executivului tehnocrat – care s-a remarcat prin gafe și decizii mai proaste decât ale fostei CDR – PSD nu ar fi câștigat la scor localele și parlamentarele din 2016. Atunci, pentru prima dată în istorie, PSD a câștigat inclusiv în zone considerate fief pentru partidele de dreapta, cum ar fi județul Timiș și chiar Timișoara. Cumva, PSD s-a profilat ca unicul partid capabil să guverneze țara.

Ce a urmat? Am scris în articolele anterioare. PSD s-a transformat peste noapte într-o formațiune care promovează un populism penibil, presărat cu manele. S-a ajuns în situația unică pentru un partid în România ca mitingurile electorale să fie păzite strict de jandarmi și alte forțe de ordine.

Cum va arăta social-democrația românească după alegerile europarlamentare de duminică? Depinde doar de cei care se consideră încă social-democrați.