Spectrul regionalizării administrative e foarte îndepărtat, iar acest aspect este sesizabil chiar zilele acestea. Protestele masive împotriva politicii de la București nu au atins, în niciun oraș, vreo idee legată de descentralizare. Manifestațiile antiPSD nu au nimic nou, la fel au fost cele din 2012 împotriva PDL și a lui Traian Băsescu, doar că acum asistăm la o lipsă totală de mesaj politic din partea străzii.

Chiar în orașe considerate cosmopolite, gen Timișoara, Sibiu, Cluj nu vedem nici măcar o opinie critică din partea organizațiilor locale ale partidelor tradiționale la adresa politicianismului gregar practicat la București. Nu doar la PSD sunt probleme, nici liberalii nu transmit vreo lumină în spațiul politic, iar despre alții nu cred că are sens să discutăm.

Toată suflarea românească interesată de zona politică se referă strict la București, la politica „dă pă Dâmbovița”. E comic să vedem cum filiale la rând se aliniază și nu ridică nicio problemă, speță către conducerea centrală a partidului, indiferent cum se numește acesta. E o tăcere generalizată, iar structurile locale ale formațiunilor parlamentare acceptă statutul de anexă la sediul central. Un fel de aplaudaci, care stau cu mâna întinsă spre București.

Pentru a schimba această situație cred că e bine ca discuția despre regionalizare să apară în presa locală, dar și în interiorul organizațiilor politice locale.

Va urma

 

Publicitate