Sâmbătă seara, după declarația de presă a Premierului României, într-o convorbire telefonică i-am spus, după câteva săptămâni, Sorin și nu domnule Prim Ministru așa cum obișnuiesc și cum o să mă adresez atâta vreme cât va ocupa această demnitate înaltă în stat…Pentru că am simțit că Sorin Grindeanu e din nou el. România trece, zilele acestea, printr-o cumpănă grea, cum probabil a mai traversat în anii ’90. Cel mai atacat om din țară a fost, de câteva zile, Sorin Grindeanu, cel care a fost un viceprimar eficient și serios al Timișoarei, un deputat implicat și un ministrul al comunicațiilor responsabil. Care ce credeți că a făcut ca ministru? A blocat plățile către Microsoft, solicitând justiției să-și spună cuvântul, le-a cerut unor ambasadori (ai unor state puternice) să renunțe la lobby în favoarea companiilor străine în România.

Presa centrală l-a „tocat” pe Sorin Grindeanu într-un mod aproape incredibil. Într-un fel e explicabil, pentru că jurnaliștii și comentatorii de pe posturile radio-tv nu îl cunosc pe actualul premier al României. Nu vreau să cred nicio clipă în teoria potrivit căreia timișorenii nu prea sunt suportați la București. Deși…

În același timp, Sorin Grindeanu a fost atacat extrem de dur și în Timișoara. A fost huiduit la mitingurile din Piața Operei, a fost criticat de jurnaliști care îl cunosc foarte bine. Funcția implică și asemenea situații. Ce e greu de înțeles e ura care a fost aruncată asupra unui om care chiar dacă a contribuit la o eroare guvernamentală nu este cel care a generat-o. Sigur că șeful Guvernului își asumă totul, ăsta e riscul funcției. La fel cum și-a asumat și corectarea greșelii.

Sorin Grindeanu a preluat funcția de șef al Guvernului într-un prea complicat context politic, fără să-și dorească această poziție. Chiar din contră! Dar, pentru că este un membru disciplinat de partid, a acceptat, cu toate că era mai comod să rămână în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Mai ales că a preluat această demnitate publică după o campanie electorală de succes, în urma căreia PSD a câștigat în premieră alegerile în Timiș. Victorie reconfirmată la alegerile parlamentare.

sorin-grindeanu01_resize-1021x580

(foto: pressalert.ro)

Probabil că foarte puțini știu că Sorin Grindeanu nu a vrut nici să fie ministru al comunicațiilor în Guvernul Ponta, însă și atunci a răspuns pozitiv unei propuneri venite de la cel mai înalt nivel. Atunci când de ani de zile ești în conducerea unei organizații și faci parte din cercul de decizie la nivel central e cam greu să refuzi o funcție. Probabil că pare greu de crezut că un om politic tânăr nu își dorește să conducă un guvern. Și probabil de aici și abordarea agresivă din partea multor comentatori care l-au „zugrăvit” pe Sorin Grindeanu fie ca un om dornic de o ascensiune fulminantă, fie ca un executant al ordinelor de partid. Niciuna dintre descrieri nu se potrivește cu omul. Grindeanu a traversat multe momente tensionate în traseul politic, la un moment dat, pentru că nu a răspuns pozitiv unor solicitări ale organizației, a fost suspendat o scurtă perioadă din funcție. În niciun caz nu poate fi numit „yesman”. De asemenea, nu face parte din grupul de politicieni „înjurabili”. Pentru că are o preocupare reală pentru modul în care este perceput de media, de cetățeni. Cei care îl cunosc mai bine știu ce spun.

Aș putea să scriu mult mai mult despre actualui premier al României, însă poate că acum nu e cazul. Îmi doresc doar ca timișoreanul Sorin Grindeanu să poată să contiune pe linia pe care el a adoptat-o în dimineața zilei de sâmbătă, 4 februarie, când a luat o decizie curajoasă pentru el și vitală pentru reinstaurarea unui climat de liniște socială în România.

 

Reclame