Luni seara, după anunțarea rezultatelor oficiale ale alegerilor locale, am postat pe Facebook un text pe care îl voi relua mai jos, având în vedere că a avut un succes notabil pe rețeaua de socializare și a stârnit reacții și comentarii din partea multor cititori. E bine să rămână fixat un articol scris la cald 🙂

 

Victoria PSD la alegerile pentru Consiliul Județean Timiș îl obligă pe Sorin Grindeanu să continue ceea ce a început în urmă cu câteva luni, când a preluat conducerea organizației, într-un moment critic pentru partid. E pentru prima dată când social-democrații câștigă singuri în Timiș confruntarea cu partidele de dreapta, iar asta s-a întâmplat după o campanie electorală exemplară a lui Sorin Grindeanu, la care a contribuit și președintele executiv al organizației Dobra Calin, cel care a coordonat toate acțiunile majore în teritoriu și a instituit un climat constructiv în echipa de candidați.

Succesul PSD a fost unul major și datorită faptului că Sorin Grindeanu a reușit să atragă voturi din partea unor segmente de electorat care tradițional nu votau sau alegeau partidele de dreapta. Voci civice timișorene care sunt extrem de prezente în mediul on-line s-au alăturat indirect campaniei PSD, doar pentru că au văzut în Grindeanu și echipa din jurul său o alternativă la PNL. Mă refer aici inclusiv la oameni independenți de dreapta din Timișoara, cum ar fi Alin Andrei Gorscovoz sau Iulian Anghelus, dar și la tineri cu vederi de stânga, neimplicați politic, dar autentici și proaspeți în gândire cum ar fi Raul Morar, de exemplu.

În multe secții de votare din Timișoara, PSD a obținut voturi peste PNL doar pe lista de candidați pentru CJT. Aici probabil a intervenit și memoria colectivă, stimulată de campania modernă de comunicare a lui Grindeanu, cel care a avut un mandat bun ca viceprimar al Timișoarei, în perioada 2008-2012 și un mandat scurt dar de succes ca ministru al Comunicațiilor, în Guvernul Ponta.

Peste 7 000 de kilometri a făcut în județ echipa Grindeanu-Dobra, alături de responsabilii de colegii din partid și de candidați, iar efectul pozitiv al acestor acțiuni – prezentate aproape în timp real pe Facebook – s-a simțit tot în Timișoara, unde publicul e conectat la rețelele de socializare. Au fost sigur multe alte elemente care au condus la acest rezultat cu adevărat istoric pentru social-democrați în Timiș.

Fără exagerare, în acest moment Sorin Grindeanu poate cu adevărat să schimbe paradigma politică la nivelul Timișului, dar mai ales al Timișoarei, municipiu care are nevoie ca de aer de o stimulare directă a spiritului civic și democratic, amputat de combinațiile interminabile făcute de toate partidele politice locale de mai bine de 20 de ani, în detrimentul cetățenilor. Vremea combinatorilor, a șmecherilor care stau într-un partid doar pentru interesul de moment al lor sau al sponsorilor ar trebui să apună, cel puțin în orașul care a dat startul democrației în România. Sorin Grindeanu are obligația morală față de toți cei care au votat pentru prima dată cu PSD datorită lui să nu-i dezamăgească!

Are marea șansă de negocia transparent și deschis viitoarele majorități din Consiliul Județean Timiș și din celelalte consilii locale în folosul comunităților pe termen lung. De fapt, asta a promis în campania sa electorală, elegantă și civilizată. Sorin are acum autoritatea politică și morală de a le cere colegilor săi care nu înțeleg să joace în echipă să plece pur și simplu din partid. PSD Timiș poate da cu adevărat un semnal de modernizare a politicii în vestul țării doar dacă reușește să scape de cei care fac joc dublu de ani de zile și trădează interesele electoratului, pentru avantaje de moment.

Construcția pe baze cu adevărat solide a organizației Timiș a Partidului Social Democrat este la fel de importantă ca obținerea unor poziții cheie în viitoarea administrație a județului pentru aleșii PSD. Având o susținere publică semnificativă în acest moment și fiind pe un trend pozitiv, Grindeanu poate să facă ceea ce nimeni în Timișoara nu a reușit să ducă până la capăt: să modernizeze din temelii un partid politic, pentru a recâștiga încrederea oamenilor în democrație și în viitorul acestei țări.

 

Reclame