Jale mare pe diverse forumuri, site-uri și mai ales pe „pe pereții” multor analiști cu cotă de piață în România, mari apărători ai democrației limitate. De ce spun „limitate” ? Ca să nu-i fac limitați pe cei care propovăduiesc o minciună uriașă zilele acestea: Firea și toți pesediștii din țară au fost votați de un electorat fără studii, îmbătrânit și în general depășit de realități. Dacă am merge pe această logică – susținută de sondaje de opinie fără strop de credibilitate – cum am putea califica oare votul acordat de mulți timișoreni, care s-au prezentat la urne, listei propuse de PNL Timiș, pe care se regăsesc doi clienți oficiali ai DNA – Serviciul Teritorial Timiș?! Am înțeles la Craiova și Baia Mare, dar chiar timișorenii de dreapta să aleagă asemenea oameni? Departe de mine gândul că votanții de duminică ai PNL în Timișoara sunt oameni care ar prefera un penal sau mai mulți în fruntea administrației județene, tocmai de aceea consider că fiecare opțiune de vot trebuie respectată. Am văzut chiar o opinie, exprimată în ziua votului la Timișoara, care sugera clar să fie votați peneliștii, chiar dacă au candidați cercetați de DNA, doar să nu câștige PSD…Greu de înțeles.

Revenind la teoria că PSD e un partid nefrecventabil de nasurile subțiri și afectate ale unora, recomand celor interesați să solicite o listă nominală cu persoanele care fac parte din conducerea, spre exemplu, organizației Timișoara a Partidului Social Democrat, unde se regăsesc mai multe cadre didactice universitare și preuniversitare decât la toate celelalte formațiuni locale la un loc.

Am constatat că iar s-au activat marile motoare de manipulare națională, care au primit combustibil mult, în speranța că vor resuscita o struțo-cămilă politică care a eșuat lamentabil la alegerile locale. E greu de înțeles cum poate un jurnalist sau un analist politic să arunce cu mocirlă în alegătorii care au ales PSD? Și mai ales ce îi recomandă pe acești profeți falși ai României? Observ o adevărată furie împotriva electoratului care nu s-a dus după fentă și s-a săturat de rețetele ieftine de manipulare, furie care, însă, trădează o neputință și o frustrare, cu accente comice. E un cor de bocitoare naționale, unele dintre acestea având accese de isterie în formă pură.

În acest context, Partidul Social Democrat trebuie să-și gestioneze atent acest succes evident de la alegerile locale, să evite capcana triumfalismului, să accentueze confruntarea cu un PNL slăbit și bulversat în interior, dar să privească atent spre cetățeni, spre nevoile comunității. Până în toamnă, orcii comunicării violente și specialiștii în manipulare publică vor încerca să genereze tot felul de campanii emoționale pentru a limita un succes previzibil al social-democraților la alegerile parlamentare. Dacă PSD se va orienta, prin actul de guvernare și administrare locală, spre cetățean și va comunica inteligent și responsabil, repetarea succesului e previzibilă.

Alegerile de duminică au demonstrat că omul bate robotul 🙂 Cel puțin în România!

Reclame