Dosarul „Panama” este probabil cea mai importantă anchetă globală de presă din toate timpurile. În câteva ore, întreaga planetă a aflat, cu date și probe, ceea ce se specula de ani de zile în legătură cu încrengăturile și combinațiile financiare ale bogaților planetei, care niciodată nu au ținut cont de diferențele de ordin geografic, politic sau social. Aceste elemente sunt bune doar pentru propagandă și pentru mințile înguste sau interesate ale unor comentatori publici. În fapt, se confirmă că „toți sunt o apă și-un pământ”. Nu o să insist acum asupra subiectului, pentru că nu ar avea sens. Dincolo de fondul problemei, „Panama Papers” reprezintă victoria jurnalismului. De calitate! La începutul anului trecut, redacția celui mai citit ziar german Süddeutsche Zeitung a intrat în posesia unor date și rapoarte financiare cu dimensiunea totală de 2.6 terabiți.

SD

Vă dați seama ce înseamnă asta? Ce muncă de prelucrare și verificare a datelor? Jurnaliștii germani au colaborat cu alte entități independente de presă și au publicat acest megadosar care demonstrează ipocrizia unor lideri politici mondiali, a bancherilor, a vedetelor din media și sport. Atunci când vine vorba de fentat fiscul, cei foarte bogați reușesc mereu să facă acest lucru, chiar în grup organizat, după cum vedem, de această dată cu elemente concrete și nu cu speculații. Nu există nicio diferență de abordare între dictatori, autocrați și lideri din state democratice, dacă e vorba de evitarea taxării veniturilor, averilor.

Probabil că discursul public se va schimba în țările în care cetățenii au acces la informații, pentru că nu cred că mai înghite cineva povești despre nevoia de austeritate și eliminarea unor amărâte de subvenții pentru persoanele care chiar nu pot să-și asigure traiul zilnic, în timp ce familiile unor șefi de guverne din state puternice ascund miliarde de dolari, de care oricum nu vor avea cum să se folosească nici o sută de generații, pentru că, ceea nu înțeleg unii, viața nu poate fi cumpărată…