Anul acesta, precampania electorală la Timișoara nu aduce în dezbatere niciun program/proiect. E pentru prima dată când cetățenii municipiului nu au ce să dezbată, pentru că nicio formațiune politică nu vine în față cu un proiect administrativ și politic pentru următorii patru ani. De la începutul anului, toate partidele discută în interior despre funcții. Cine candidează, dar mai ales cine nu candidează. Se fac și se desfac tot felul de înțelegeri interne și externe, iar în spațiul public apar doar liste, propuneri, variante. Din experiența anilor trecuți putem constata că, din minim respect pentru oamenii care sunt chemați la urne, partidele politice se străduiau să alcătuiască un bagaj de propuneri cu care veneau în fața electoratului. Chiar și în anii când politica se făcea cu mijloace de comunicare rudimentare aveam parte de proiecte pe fiecare cartier în parte, de inventarierea problemelor orașului, etc. Acum, nimic!

Vin peneliștii și prezintă o listă de candidați, apoi cei de la PSD, după care intră în joc și partidele mai mici, însă nu se poate desprinde nimic concret și constructiv. Se spune că în politică și administrație mai ales trebuie să cunoști exact locul de unde pleci și destinația la care vrei să ajungi. Pe scurt, vorbim de viziune, termen total necunoscut actualilor lideri politici locali.

Ca simplu cetățean implicat în viața comunității nu pot să înțeleg cum de e posibil ca pe lista de propuneri a PNL, de exemplu, să nu se regăsească Viorel Coifan sau/și Ovidiu Drăgănescu, doi oameni care cunosc bine administrația locală și centrală, cu o mare experiență politică și de comunicare. La fel de greu de înțeles e marginalizarea unui tânăr social-democrat valoros, așa cum e Sebastian Răducanu, fostul șef al PSD Timișoara, care, conform presei, ce citează surse de partid, nu s-ar regăsi pe lista de propuneri pentru funcția de consilier municipal. Reamintesc faptul că Sebastian Răducanu a fost ales, prin vot, în funcția de lider la municipiu, contracandidatul său în confruntarea internă fiind Florin Bârsășteanu, actualul candidat pentru poziția de primar al Timișoarei. În urmă cu câteva luni, Răducanu a făcut un gest de responsabilitate politică demisionând din funcție ca urmare a scandalului de la Consiliul Local, când viceprimarul PSD a votat împotriva deciziei politice a partidului. Nu cred că există vreun membru al PSD Timiș care să creadă că Sebastian Răducanu ar fi avut vreo responsabilitate directă privind situația de la CLT, însă tânărul politician a demonstrat curaj și a renunțat, rămânând în funcția de vicepreședinte județean. Acum, pe surse, reprezentanții PSD Timiș au aflat că Răducanu nu se va regăsi nici pe lista de potențiali consilieri municipali, deși e mult mai bine pregătit decât mulți dintre cei propuși.

Dincolo, însă, de aceste aspecte ce țin de bucătăria internă a partidelor politice, cu siguranță cetățenii așteaptă propuneri și proiecte concrete pentru viitoarea campanie electorală. Probabil pentru cea din 2020…

 

Reclame