Primăvara nu va aduce ghiocei în Europa, ci noi valuri de imigranți. Uniunea Europeană se zguduie din temelii ca urmare a invaziei la care sunt supuse țările de pe continent, iar liderii politici și funcționarii de la Bruxelles se dovedesc incapabili să rezolve problema. Care probabil că nu poate fi închisă decât dacă se elimină cauzele – adică traficul ilegal de persoane la scară largă. E greu de înțeles ce se întâmplă în subsolul politicii europene, în zonele unde cetățeanul – prin media – nu are acces. Toate comentariile și analizele care văd în spate fie conspirații, fie o naivitate excesivă a unor guverne precum cele de la Berlin și Paris nu sunt foarte credibile. De ce? Pentru că nimeni nu poate să creadă, spre exemplu, că serviciile de informații germane și franceze (renumite pentru eficiență și claritatea analizelor) nu au anticipat acest val uriaș, acest tsunami uman, care, din păcate, riscă să distrugă construcția europeană.

Tot mai multe guverne naționale se ridică fățiș împotriva politicii dictate de la Bruxelles, iar unitatea și coeziunea din UE devin deja vorba goale. După Ungaria, a fost rândul Poloniei, acum al Cehiei, iar peste toate acestea se discută, la modul cel mai serios, de Brexit, care ar putea fi urmat de Czexit, în timp ce premierul de la Budapesta face referendum pe tema cotelor de refugiați. “Guvernul răspunde unui sentiment public. Suntem de părere că acceptarea cotelor de refugiați fără consultarea poporului ar fi un abuz de putere”, a explicat Viktor Orban, potrivit Deutsche Welle. Dar știrea care schimbă cu adevărat datele e legată de intenția Austriei de a pune la dispoziția Macedoniei soldați și tehnică militară, pentru a stopa valul de imigranți. Când discutăm despre mișcări de trupe pe un continent pacificat deja depășim granița negocierilor interminabile de tip Bruxelles. Paradigma comunicării publice s-a schimbat și ea, pentru că avem și un reframing care readuce în prim-plan simbolurile statului național, fără cele ale UE:

polonia-900x444

ungaria I

(imagini preluate de pe ft.com)

Iar în tot acest timp, România e paralizată de scandaluri interminabile, de războaie inutile între români și români, de un val de ură și de intoleranță. Ne aflăm într-o perioadă cu adevărat complicată, atât la nivel european, cât și mondial. Avem nevoie, mai mult ca oricând poate, de o acțiune comună și coerentă a Parlamentului, Guvernului, Președinției. România nu trebuie să vorbească pe mai multe voci, iar puterea și opoziția (deși partidele nu știu în care categorie se află) trebuie să găsească soluții politice inteligente la criza europeană. Sigur că e aproape imposibil de imaginat un astfel de scenariu, pentru că statul român este slăbit tot mai tare și nu vedem bărbați de stat care să aibă puterea să restabilească ordinea. Suntem tot mai marginali în exprimarea politică și nu contăm nici în Parlamentul European măcar. Ne-a mai rămas doar creșterea economică reală în urma guvernării eficiente din perioada 2012-2015 și cam atât. Liderii politici actuali se războiesc între ei, pe mize mici și foarte mici, iar apropierea campaniei electorale va bloca și mai mult țara. Cumva România se află în situația în care în mod involuntar se situează în afara Uniunii Europene din cauza unui blocaj politic intern prelungit, e un Roexit, evident original, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria recentă a țării…

Reclame