Nici măcar teoria populară potrivit căreia „la români, orice minune ține trei zile” nu s-a validat cu prilejul protestelor de stradă de săptămâna trecută. Doar două zile putem spune că mulți cetățeni din marile orașe mânați de intenții bune au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva clasei politice, a corupției din instituțiile publice, etc. A fost suficient pentru demisia premierului Victor Ponta, care probabil că altfel nu putea fi schimbat până la alegerile de anul viitor. De ce s-a stins atât de repede elanul protestatarilor urbani nu e greu de înțeles, dacă ne uităm la ceea ce a urmat: confiscarea grosieră și directă a protestelor pe de-o parte de grupuri necunoscute publicului ce au încercat să-și impună agenda scandărilor, iar pe de altă parte de către Palatul Cotroceni care a încercat să se legitimeze public prin invitarea unor personaje „emanate” de stradă la consultări. Un exercițiu de imagine și cam atât, dar care a reușit să dezumfle rapid atmosfera revoluționară de asfalt. De fapt, românii au mai văzut filmul acesta în varianta lui mai lungă și, din păcate, sângeroasă în Decembrie ’89 și în anii ’90. Și atunci au apărut din senin personaje ale străzii, vocale, interesante, captivante care au pregătit consolidarea unor structuri de putere și cam atât.

Dacă facem o analiză rapidă a conținutului mesajelor din piață acestea au vizat corupția politică, slăbiciunea partidelor politice, dar au fost lansate atacuri de o rară violență împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Așa cum am arătat într-o postare precedentă, atacul susținut la adresa BOR face parte dintr-o amplă campanie de denigrare a valorilor românești susținută de diverse ONG finanțate din exterior și de personaje publice incerte, care nu contenesc să lovească în biserică. Doar în cea ortodoxă. Plecând de la o inabilitate comunicațională a ierarhilor BOR s-a declanșat o adevărată furtună în on-line îndreptată împotriva ortodocșilor. A fost vorba tot despre un paradox pentru că cei mai vocali contestatari dintre cei publici sunt atei declarați, iar asta ar trebui să-i determine să ignore biserica și practicile ei. Pe Facebook au apărut virale care făceau o comparație între numărul de spitale și cel al bisericilor, inducându-se ideea că nu avem unități spitalicești din cauza finanțării bisericii. Partea proastă e că mesajul a prins la oameni care se cred inteligenți și educați. Sigur că așa cum am mai scris, românii cu școală sunt la fel de ușor de manipulat ca cei fără educație. Celor din prima categorie manipulatorii nu trebuie decât să le dea mesaje care să-i facă să se creadă foarte importanți, prin comparație cu cei fără școală. De aici și până la aberații de genul „săracii sunt puturoși și își merită soarta” nu mai e decât un pas. Silviu Pricope a făcut o analiză exhaustivă a atacurilor la adresa Bisericii Ortodoxe Române:

„În cazul mesajelor anti-BOR, profesionist şi abil concepute, nefericitul care preia şi îşi însuşeşte temeinic mesajul manipulator primeşte automat şi satisfacţia intelectuală după care tânjeşte. Devine automat parte dintr-o “elită” care “a înţeles” cine este de fapt vinovatul pentru starea mizeră a ţării; se simte superior “nefericiţilor” care încă mai sunt “manipulaţi” de BOR şi este provocat să continue puzzle-ul “descoperind” noi şi noi “dovezi” cu privire la “faptele reprobabile” la care s-a dedat acest “vinovat de serviciu”…”Textul integral poate fi citit AICI.