Niciodată, până în aceste zile, politicul nu a interferat atât de mult cu procesul de justiție. România se confruntă, din nou, cu o situație „originală”, generată de moțiunea de cenzură depusă de noul PNL împotriva Cabinetului Ponta. Motivul este legat de trimiterea în judecată a lui Victor Ponta, într-un dosar ce vizează presupuse fapte (încă nu au fost dovedite, în ciuda unui val uriaș de propagandă) comise în urmă cu mai bine de șapte ani. Pentru că de un an de zile PNL nu transmite decât o singură idee: „Ponta, demisia!”, era de așteptat ca partidul condus de doamna Alina Gorghiu și Vasile Blaga să depună moțiunea de cenzură. Documentul nu conține decât o singură idee centrală, ați ghicit…legată de nevoia de dărâmare a premierului pe motiv că a fost trimis în judecată. Practic, PNL nu comunică altceva.

E ușor de dedus de ce PNL pune o asemenea presiune, iar răspunsul îl găsim în sondajele de opinie, care indică un partid liberal în stagnare, la un procent egal cu cel al PSD, în ciuda erodării constante a Partidului Social Democrat.

Revenind la moțiunea de cenzură, documentul nu putea conține vreun reproș la adresa actului de guvernare – așa cum ar fi firesc -, pentru că Executivul condus de Victor Ponta a guvernat cu rezultate pozitive, măsurabile și a luat măsuri care au condus la o însănătoșire a economiei, după mandatele dezastruoase PDL-Băsescu, în care bugetele ministerelor au fost secătuite de fonduri, ce ulterior au luat calea conturilor unor clienți politici ai guvernărilor de dreapta. Ca să nu mai insistăm asupra jafului retrocedărilor și a sifonărilor controlate din energie, sănătate, etc. Practic promovarea legii „restitutito in integrum” poate fi considerată un atentat la siguranța statului român. Despre contrabanda cu combustibili patronată chiar de la vârful ANAF pare că nimeni nu își mai amintește așa cum nici de tăierea pensiilor și salariilor (măsuri împotriva populației ce s-au dovedit inutile din punct de vedere economic) nu se mai discută în spațiul public, unde oricum gălăgia e maximă. Sau maxim controlată…Sigur că nu se prea mai vorbește despre aceste lucruri, pentru că portavocile puterii ce se pregătește să vină ocupă spațiul public printr-o campanie de o virulență rar întâlnită la adresa premierului Victor Ponta.

Așa cum am mai scris, practic Ponta e vinovat că a guvernat bine. Faptele pentru care este anchetat și dacă se vor dovedi reale nu au nicio legătură cu funcția de premier, pentru că nici măcar Ponta nu ar fi putut anticipa, în urmă cu șapte ani, că va conduce Guvernul. Ca urmare, PNL putea foarte bine să aștepte finalizarea procesului, pentru a nu fi acuzat că se folosește de justiție. Dacă Guvernul ar fi fost incoerent, incompetent, dezinteresat de problemele cetățenilor atunci ar fi fost de înțeles demersul noului Partid Național Liberal, însă în situația de față asistăm la un atac disproporționat, care nu are nicio legătură cu democrația parlamentară.

Se discută despre racolări de parlamentari, se lansează invitații la trădare în interiorul coaliției de guvernare, dar nici un reprezentant al PNL nu explică cetățenilor cum arată programul de guvernare liberal.

Va urma…

Anunțuri