DSC00891
După șase zile de (mini) concediu în Croația și Slovenia, pot să vă spun că cele două țări sunt destinații excelente de vacanță, iar mitul legat de prețurile exagerate practicate de pensiuni, hoteluri, restaurante, cafenele, etc nu are nicio legătură cu realitatea. Raportul preț-calitate este unul mult mai corect decât cel practicat în România, la Mamaia sau Poiana Brașov. Plajele sunt curate, spațiile de cazare cochete, aranjate cu strictul necesar, oamenii – cel mai important – sunt amabili, prietenoși, civilizați, fie că ne referim la localnici sau la turiști, majoritatea fiind din Germania, Austria, Italia, Ungaria.
Umag
Berea Lasko din Slovenia face toți banii, iar vinurile locale sunt excepționale. Mâncarea e foarte bună, fără a fi plină de aditivi, așa cum din păcate se întâlnește în Austria tot mai des, inclusiv în restaurantele din hotelurile de patru stele. Muzica difuzată la terase e de cea mai bună calitate, există o multitudine de posturi de radio locale, iar după ora 21:00 e liniște inclusiv în zona restaurantelor sau a barurilor deschise până spre miezul nopții. Motorina în Slovenia e puțin mai ieftină decât în România, iar o cafea (to go) se cumpără cu echivalentul a 4,5 RON. Ambele țări au sute (fără exagerare) de obiective culturale, istorice, religioase, naturale care pot fi vizitate.
HR I
vase
Ce NU am văzut în Croația și Slovenia:
– bărbați în șlapi de plajă la plimbare prin stațiuni;
– hipsteri (și am vizitat cele trei orașe principale ale Sloveniei, plus multe orășele din regiunea Istria, pe coasta croată, inclusiv orașul-port Trieste din Italia);
– cocalari și pițipoance;
– aroganți care epatează cu mașinile lor scumpe, folosind boxele din dotare și meclele lor de tâmpiți (deși parcările din Umag, Pola, Novigrad, Portoroz, Trieste, Ljubljana, Maribor, Celje erau pline de limuzine, mașini noi de diferite tipuri, motociclete).
În concluzie, vă recomand să încercați și altceva decât Grecia 🙂 Dacă anul acesta e prea târziu, poate anul viitor. Cât despre obiectivele vizitate, o să mai postez imagini aici și pe contul de Facebook.
Miramare IV
Celje
Anunțuri