Sediul Reprezentanței Comisiei Europene la București a găzduit, săptămâna aceasta, conferința prilejuită de lansarea documentului de politici publice  “Reconectarea Europei cu cetățenii săi – rolul fundațiilor politice”, eveniment organizat  de Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai” în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Fundațiilor Politice (ENoP).  Așa cum se arată în documentul de la care a pornit dezbaterea, o privire introspectivă asupra Europei relevă un decalaj existent între cetățenii săi și instituții – cele două elemente fundamentale ale procesului de integrare stând separat unul de celălalt. Cetățenii continuă să simtă că factorii de decizie europeni și naționali nu sunt în stare să răspundă așteptărilor lor: deciziile luate la nivel național sunt deconectate de la realitatea de zi cu zi și există o lipsă de încredere în instituțiile europene.

ENoP I

Evenimentul, moderat de jurnalistul Dan Cărbunaru, a fost deschis  de directorul executiv al Institutului Social Democrat, Maria-Manuela Catrina, care a subliniat importanța fundațiilor politice în procesul de apropiere dintre cetățeni și instituții. Prezent la dezbatere, consilierul prezidențial Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, a declarat că se impune un proiect privind finanțarea de către stat a fundațiilor politice relevante la nivel național. „Democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, fie că e vorba de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni. Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute”, a declarat Mihalache.

ENoP III

Au avut intervenții importante în cadrul dezbaterii Friederike Gaensslen, ENoP Project manager, Jelmen Haaze, Liberales-membru ENoP, Ciprian Necula, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Gabriela Crețu, senator PSD, Alex Giboi, director general Agerpress, Adrian Marius Dobre, secretar general al ISD. Discursul de final a aparținut directorului AIES (Austrian Institute for European and Security Policy) Arnold Kammel. Dezbaterea poate fi urmărită integral AICI.

ENoP II

Înființată în 2007, ENoP – Rețeaua Europeană a Fundațiilor Politice – Actori independenţi în promovarea democrației, cooperării pentru dezvoltare și a dialogului politic  este un grup de cooperare informală a fundațiilor politice europene. Obiectivele Rețelei sunt: sprijinirea participării fundațiilor politice europene în cadrul programelor și proiectelor UE de promovare a democrației, a cooperării pentru dezvoltare și a dialogului politic și promovarea transferului regulat de experiență, acumulată în activitatea internațională desfăşurată de fundațiile politice europene, în politicile și programele Uniunii Europene. Institutul Social Democrat “Ovidiu Șincai” este membru fondator al rețelei EnoP și singura fundație politică din România membră în acestă rețea politică europeană.