PSD Timiș a început să reintre într-o logică politică firească, după ce, în ultimii trei ani de zile, s-a zbătut într-o incoerență greu de închipuit. Practic, partidul nu a comunicat aproape deloc, dacă ne referim atât la „politics”, cât și la „policies”.

Evenimentele tulburi în care au fost prinși o parte din cei care gestionat organizația au condus, după ieșirea unora din jocul politic de moment, la o reașezare a structurilor, care e abia la început, după preluarea interimatului de președinte de către deputatul Sorin Grindeanu, actualul ministru pentru societatea informațională.

Fostul viceprimar al Timișoarei a început o construcție care probabil că va fi consolidată abia după anul electoral 2016, iar provocarea principală este legată de nevoia de restabilire a unor principii corecte de funcționare a organizației, dar și de pregătire, într-un ritm foarte rapid, a alegerilor locale de anul viitor, într-un context politic oricum foarte complicat.

Până acum, Grindeanu a reușit să stingă câteva „incendii” produse de fosta echipă de conducere, în paralel cu încercarea de a genera coerență în plan administrativ. Grupurile de consilieri municipali și județeni ai PSD Timiș nu reprezintă, nici pe departe, structuri eficiente, formate doar din oameni competenți în domeniile în care susțin că au expertiză. Nici vorbă! La fel ca în cazul tuturor celorlalte partide politice, există doar câteva excepții pozitive, ceilalți fiind impuși pe liste pe baza unor criterii mai degrabă subiective decât obiective. Iar alții au ajuns din greșeală acolo, aruncați de valul USL, așa cum s-a întâmplat și la PNL. De alcătuirea listei sunt, însă, responsabili mai mulți lideri ai PSD Timiș, care au încercat să-și impună apropiații, după un model cunoscut în politică.

Cu primarii PSD – indiferent de generație și preocupări – președintele interimar al PSD Timiș a început să stabilească o relație funcțională, însă problematica din teritoriu depinde în mod direct de Consiliul Județean Timiș, unde există încă o mare nebuloasă.

În acest context, alegerile interne care se apropie ar trebui să fie un prilej foarte bun pentru PSD Timiș de a demonstra că a reușit să depășească marea criză ce a debutat anul trecut, dar care a avut ca start mijlocul anului 2012. Procesul democratic intern nu trebuie alterat sub nicio formă de blaturi între diversele grupuri de forță din partid, ai căror exponenți ar trebui să realizeze că doar prin unitate și efort comun PSD Timiș poate obține un rezultat bun anul viitor. Iar pentru asta e nevoie ca liderii formali și informali să înțeleagă faptul că cetățenii nu mai au răbdare cu politicienii, că partidele nu mai pot nominaliza la nesfârșit pe listele de consilieri sau parlamentari tot felul de nulități, care au ca unică preocupare propria persoană și că social-democrația nu prea mai poate fi mimată. Nu alegerile interne sunt miza PSD Timiș, ci confruntarea din 2016!

PSD Timiș are nevoie de curaj politic, de comunicatori care pot să abordeze fără emoții subiecte importante pentru comunitate, de echipe de profesioniști în departamentele de specialitate și, foarte important, de oameni liberi, de reprezentanți care să nu fie nici șantajabili și nici închiriați de diverse grupuri de interese. Ședințele viitorului Birou Permanent Județean trebuie să redevină politice, iar conferințele de presă să fie adevărate evenimente media, așa cum au fost ani de zile, în special în mandatul senatorului Ilie Sârbu.

O asemenea abordare poate să pară utopică, însă cred că toți avem dreptul dar și obligația să determinăm partidele politice să se schimbe, să se îndrepte cu adevărat spre comunitate, să își respecte, până la urmă, rolul și misiunea.

Reclame