În perioada 2010-2012, am publicat o serie de articole despre sifonarea unor sume uriașe din banii publici de către Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Unul dintre subiectele de atunci se referea la devalizarea Societății de Drumuri Municipale Timișoara, iar celălalt la finanțarea echipei de fotbal patronate de Marian Iancu. Deși subiectele au făcut trafic uriaș pe blog, foarte puțini jurnaliști au fost atunci interesați să urmărească firul fondurilor uriașe alocate din bugetul local către societăți comerciale private. Săptămânal, în cadrul emisiunii pe care o realizam la TV Europa Nova, am adus în fața cetățenilor aceste subiecte, spre disperarea celor care își închipuiau că pot închide gura presei cu un contract de publicitate și eventual o legitimație de acces la meciurile echipei lui Iancu. Puțini politicieni locali aveau atunci curajul să atragă atenția că finanțarea din bani publici a unei echipe private de fotbal este ilegală, iar jurnalistul Stelu Iordache – aproape singurul care a menținut pe termen lung o presiune în sens bun pe acest subiect – a fost ținta unor atacuri inimaginabile din partea mitocanului care reușise să-i farmece pe toți potentații zilei, dar și pe slugile lor.

Acum, după deciziile definitive ale instanțelor, dosarul Poli face furori în presă și în mediul politic. Pentru că arhiva blogului e mereu un loc de referință, public mai jos un text din data de 26 octombrie 2012, intitulat „Dosarul Poli. Jaf din banul public”. Vă invit să citiți cu atenție finalul textului publicat în urmă aproape trei ani, pentru a face conexiunile necesare cu prezentul:

Ani de zile, Televiziunea Europa Nova Timișoara a atras atenția asupra unui subiect controversat, din start: finanțarea din bani publici a clubului patronat, până nu demult, de Marian Iancu. În mandatul politico-administrativ trecut, beneficiarii prieteniei cu Iancu au încercat să trimită în derizoriu campania de informare pe care a dus-o colegul meu Stelu Iordache. Ieri seară, în direct, am prezentat câteva dintre concluziile zdrobitoare desprinse în urma auditului financiar derulat de Curtea de Conturi Timiș la Consiliul Județean și la Primăria Municipiului Timișoara. Pe subiectul Poli Timișoara! Din start, se desprinde o concluzie, potrivit documentelor: finanțarea clubului de fotbal patronat de Iancu a încălcat toate legile din domeniu. Iată câteva dintre aspectele constatate: – la încheierea Protocolului de colaborare a fost încălcată atât legislația cadru privind finanțele publice locale, cât și cea specială, adică legea sporturilor, care prevede că din bugetele publice pot fi finanțate entitățile publice și cele de drept privat (dar fără scop lucrativ); – în cazul societăților comerciale pe acțiuni finanțarea activității (conform legii sporturilor) provine din venituri proprii; – conform constatărilor, rezultă că în fapt prin finanțarea/acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal Poli Timișoara din bugetul județean a fost finanțat profitul societății și implicit buzunarele acționarilor; – s-a constatat că din alocațiile din bugetul județean au fost acoperite inclusiv cheltuielile cu administarea stadionului, utilitățile și chiria către același buget județean, precum și obligațiile fiscale ale societății comerciale către bugetul de stat! Să nu uităm că vorbim despre 2.500.00 euro din bugetul județean care au ajuns, între 2008 și 2011, la o societate privată și de peste 10 milioane de euro din bugetul municipiului Timișoara. La acest jaf au contribuit, direct sau indirect, personaje din toate formațiunile politice reprezentate la nivel local și județean, în perioada respectivă. În cârdășie cu cei puși să respecte legislația în domeniu. Unii dintre ei gestionează acum finanțele noului club de fotbal „adoptat” de administrația locală și județeană!