Am constatat că e la modă, în special în Timișoara, să te declari împotriva lui Victor Ponta, în speranța că cei din cercul tău de cunoștințe și prieteni te vor considera ușor mai „intelectual” decât te simți. Pentru mine, termenul „intelectual” reprezintă mai mult decât o persoană care a terminat o facultate, știe o limbă străină, are un loc de muncă în Timișoara și poate comenta cărți scrise de Coelho. Nu insist, pentru că nu e momentul și nici subiectul. Sunt sigur, însă, că cei care cred că dacă nu îl votează pe Ponta sunt mai deștepți ar rămâne surprinși dacă ar avea ocazia să discute cu actualul premier despre cărți, istorie și filme. În română, engleză sau franceză. Dar nu pentru asta trebuie votat Victor Ponta.

Șeful Guvernului de la București este un om politic tânăr care a făcut școala la timp, a învățat și a ajuns procuror la o vârstă la care unii nu știau dacă să mai stea pe banii părinților sau să încerce să plece din țară. În aceeași perioadă a făcut armata, la Lugoj. Nici pentru aceste motive nu trebuie votat Victor Ponta.

Candidatul PSD la președinția României a parcurs toate etapele politicii firesc. A preluat organizația de tineret a celui mai mare partid din România într-o perioadă în care tinerii nu aveau niciun cuvânt de spus în jocurile de putere din țară. A reușit ulterior să desprindă TSD de sub tutela strictă a seniorilor și a dat identitate organizației pe care a condus-o. Totuși, nici acest argument nu e suficient pentru ca Victor Ponta să fie votat.

Ca șef al Corpului de Control al premierului Năstase, Victor Ponta a fost cel care a început o bătălie reală cu corupția, deși în condițiile de atunci misiunea părea imposibilă. Mergem mai departe…

Anul 2010 a fost unul crucial pentru PSD și pentru actualul premier. După eșecul usturător al lui Mircea Geoană în cursa prezidențială din 2009, partidul risca să se scindeze. Victor Ponta a fost susținut de câțiva lideri lucizi ai partidului, de o parte a structurilor de tineret din PSD și a reușit să devină președintele partidului. Din acel moment, Ponta a demonstrat că a depășit stadiul de tânăr politician și a început să-și intre în rolul de lider politic național. PSD e un partid extrem de complicat și greu de gestionat. În ciuda tuturor disputelor interne, Ponta a reușit să mențină unitatea în partid. La asta trebuie să adăugăm și construcția USL, care a reprezentat un succes politic răsunător, chiar dacă Uniunea nu a rezistat. Ca premier și lider de partid, Ponta a dovedit echilibru, a reușit să țină lucrurile sub control și a pus în practică o serie de măsuri sociale, absolut necesare după dezastrul produs de guvernările de dreapta. În plan extern, și-a consolidat rapid poziția și a readus România în marile cancelarii; a stabilit contacte cu toate țările importante de pe glob: Statele Unite, China, Germania, Italia, Anglia, Franța, etc…Faptele de mai sus încep să constituie argumente pentru ca Victor Ponta să fie votat.

Candidatul Partidului Social Democrat la președinție a făcut o serie de greșeli: nu a promovat întotdeauna cei mai potriviți oameni în structurile guvernamentale; a tolerat prea mult o serie de lideri locali ai PSD certați cu legea; într-o perioadă era mult prea prezent pe posturile tv; a avut reacții spontane care l-au costat la capitolul imagine. A așteptat mult prea mult momentul în care trebuia să recunoască faptul că a fost neglijent și a greșit în perioada în care și-a pregătit lucrarea de doctorat, deși nu a încălcat nicio lege, dovadă stând decizia ÎCCJ. Cred că aceste erori nu sunt atât de grave încât Victor Ponta să nu fie votat.

Victor Ponta a lucrat, imediat după facultate, pentru statul român. A ocupat funcția de procuror, a fost șef al Corpului de Control al Guvernului, deputat, ministru, prim-ministru. Are o experiență solidă în administrație, în relațiile externe, în politică. E un foarte bun comunicator. A devenit un premier cunoscut și respectat în Europa. A fost pregătit să lucreze pentru statul român după 1989. Indiferent de opțiunile electorale ale fiecăruia, e greu să fie comparat cu oricare dintre ceilalți 13 contracandidați ai săi. Pentru toate aceste motive și pentru o parte din cele expuse mai sus, eu îl votez pe Victor Ponta. În plus, mai am un argument extrem de serios pentru care am încredere în actualul premier…

 

 

 

 

 

 

Reclame