Partida dintre Olanda și Costa Rica (4-3 d.pen) a demonstrat, dacă mai era nevoie, cât de important este rolul unui antrenor. Încă o dată, van Gaal a pregătit strategic meciul și a păstrat o schimbare vitală pentru ultimul minut al prelungirilor, portarul de rezervă, Tim Krul, specialist în apărarea loviturilor de la 11 metri. Niciodată nu am mai asistat la o asemenea decizie într-o confruntare din sferturile de finală ale CM, însă Krul a fost pariul câștigat al antrenorului olandez, reușind să apere două dintre cele cinci lovituri ale costaricanilor.

tim krulTim Krul apără și trimite Olanda în semifinale! Imagine preluată de pe dailymail.co.uk.

După cele 90 de minute regulamentare și două reprize de prelungiri, golul a refuzat să intre în poarta eroicului Navas, care atunci când nu a mai reușit să reziste asaltului continuu al Olandei a fost salvat, de trei ori, de bară. Ar fi fost incorect ca echipa Costa Ricăi să elimine Olanda, după ce efectiv a refuzat jocul, mizând exclusiv pe concentrarea în apărare, pe numeroase faulturi și pe schema tragerilor de timp. Dincolo de inspirația lui Krul, care a fost dublată de o încredere maximă în victorie, trebuie spus că van Persie, Robben, Sneijder și Kuyt au executat impecabil loviturile, fără să fie impresionați de faptul că aveau în față probabil cel mai bun portar al actualei ediții a Mondialului.

Brazil Soccer WCup Netherlands Costa RicaNavas, înfrânt de van Persie. Imagine preluată de pe o.canada.com

Acum, tabloul semifinalelor este complet: Brazilia se confruntă cu Germania, iar Argentina cu Olanda. Patru dintre cele mai bune reprezentantive din toate timpurile, aflate în mare formă în 2014, două din America de Sud și două din Europa. Așa cum spuneam într-un text anterior, este clar că există un spirit al fotbalului total în Brazilia.

Chiar dacă inevitabilul s-a produs și Argentia va juca împotriva Olandei, personal am motive mari de satisfacție după ce favoritele mele – în toate edițiile pe care le-am urmărit până acum, primele amintiri sunt de prin 1982 – s-au calificat în semifinale. Și dacă tot vorbim despre favorite, cred că suntem cu toții de acord că echipa națională a României nu avea ce să caute la actuala ediție a Campionatului Mondial, chiar dacă comentatorii TVR – unii dintre ei au fost aproape imposibil de suportat – amintesc aproape de fiecare dată de performanțele tricolorilor. De acum 20 de ani…

Reclame