Se pare că vom asista la o premieră electorală în România, nu mă refer la așteptata victorie la scor a social-democraților, ci la un eveniment de cotitură în materie de alegeri…Potrivit rezultatelor sondajelor de opinie realizate dupa ieșirea de la urne, independentul Mircea Diaconu ar fi obținut peste 4%, urmând să obțină mandatul de europarlamentar. Astfel a fost spulberat mitul candidatului independent care nu are nicio șansă în bătălia cu partidele politice. Actorul Mircea Diaconu este un deschizător de drumuri, pentru că a învins un sistem și a reușit să obțină un sprijin popular masiv.

Restul tabloului nu aduce mari surprize: PSD a ieșit învingător absolut al alegerilor, peste 41%, după o campanie electorală excelentă și, îmi permit să spun, o prestație foarte bună a premierului Victor Ponta în fruntea Guvernului. De asemenea, PSD a avut avantajul unei liste de candidați foarte buni. PNL a pierdut pe mâna liderului în exercițiu, în jur de 15%, după un slalom inexplicabil al domnului Crin Antonescu printre decizii și indecizii greu de înțeles. PDL a reușit un scor rezonabil, spre 13%, având în vedere că a fost dinamitat din interior și atacat direct inclusiv de președintele Traian Băsescu. PMP a strâns doar 6 procente, scor apropiat de cel al independentului Mircea Diaconu, în ciuda unei campanii electorale gălăgioase și a susținerii explicite din partea lui Traian Băsescu. Mai multe detalii AICI.

UPDATE: Putem vorbi despre o premieră electorală și la nivelul municipiului Timișoara, unde, conform rezultatelor parțiale, PSD a câștigat alegerile europarlamentare, dar și pe cele de pe Colegiul 3 Deputați, unde au avut loc parțiale. Este un succes evident al Organizației Municipale a PSD, condusă de deputatul Sorin Grindeanu, cel care și-a asumat ca partidul său să propună un candidat pentru Colegiul 3, deși ar fi trebuit ca PC să nominalizeze o candidatură. După o perioadă de incertitudini, PSD l-a propus pe Florin Bârsășteanu, care l-a înfrânt pe liberalul Viorel Coifan. Evident, marele învins politic în Timișoara este chiar primarul Nicolae Robu, cel care a condus, de facto, campania PNL, și-a asumat prezența pe toate panourile electorale ale liberalilor și a atacat frontal PSD în toate ocaziile.

P.S. Procentele nu sunt definitive, ci exprimă datele furnizate de institutele sociologice care au realizat cercetări de tip exit-poll.

Reclame