Bradul de Crăciun reprezintă, după cum se știe, Sfânta Treime prin forma sa triunghiulară, iar din secolul al XV-lea a devenit simbol al Nașterii Mântuitorului Hristos. De numele reformatorului Martin Luther se leagă o frumoasă poveste de Crăciun, legenda spunând că fondatorul Bisericii Protestante a rămas impresionat într-o noapte de stelele care străluceau printre ramurile unui brad și a decis să îl împodobească cu lumânări. Comunitățile germanice duc povestea bradului de Crăciun peste Ocean, iar comunitatea creștină mondială îl adoptă ca pe un simbol special al Miracolului Nașterii. În ultimii ani, o dată cu desacralizarea accentuată a lumii postmoderne, bradul este transformat într-un fel de accesoriu care însoțește goana dementă după cumpărături. Mai mult, recent, a apărut moda decorării unui brad întors. Această idee nefericită prin asocierea cu crucea întoarsă (simbolul grupărilor anticreștine) a prins și astfel în magazine au apărut brazi artificiali întorși. Astăzi, am fost izbit de imaginea brazilor întorși suspendați pe strada Mărășești din Timișoara.
Știu că e vorba de o inițiativă ecologistă, însă cred că exagerarea a mers prea departe…
Pretene, pomul de craciun ii un simbol pagan la origini: http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_tree. Era un obicei existent si crestinii l-au incorporat in religia lor si i-au imprimat niste semnificatii crestine ( faza cu forma triunghiulara -> sfanta treime ii rizibila ). Primii crestini, la mama lor acasa, in orientul mijlociu, n-or vazut in viata lor un brad asa ca nu are cum sa aiba vreo semnificatie profunda, care sa rezoneze cu nucleul religiei incat sa te ataci in halul asta la un brad intors.
Imediat te pui sa zici ca is satanisti copiii care-si fac spada din brazi aruncati…
Amice, esti…pe langa subiect, ca sa nu spun altfel! In textul meu ma refer la „bradul de Craciun”, nu la ceea ce reprezenta bradul inainte de crestinism. Asa ca trimiterea ta wikipediana nu are nicio valoare, in acest context. Se vede ca „te pui la punct” si te crezi foarte informat pentru ca folosesti wikipedia. Prefer cartea…toate cele bune, pretene!
Incercam sa-ti explic ca bradul de craciun tot nu e un simbol crestin, la fel cum mos craciun sau iepurele de paste nu ii un simbol crestin. N-o sa gasesti nimic in biblie care sa confirme asa ceva. In al doilea rand, nu te da mare literat cand postezi o asa o ineptie: „cred ca exagerarea a mers prea departe” (am screenshot apropo, nu incerca sa stergi…). Am citat wikipedia ca e pe masura capacitatilor tale de pseudointelectual.
Relax, „intelectualule”…nu sterg nimic de pe blog. Nu te mai forta sa faci screenshot, ptr ca imi asum ce scriu. Citeste wikipedia in continuare, poate te mai calmezi. Sau stai sub brazii intorsi de pe Marasesti…poate te inspira sa nu mai scrii Biblie cu „b”.
Mda, „biblie”, o alta dovada incontestabila si nerusinata de anticrestinism