Dacă cineva ar avea curiozitatea să urmărească, zilnic, traseul rutier dintre Timișoara și Becicherecu Mic ar putea număra zeci de curse efectuate de mașini inscripționate cu Prospecțiuni. Ai senzația că prima comună spre Vest după Timișoara (aflată pe un drum european) a devenit un centru al viitoarelor prospecțiuni efectuate prin dinamitarea subsolului. Ce caută mașinile respective știm cu toții, caută „înțelegere” evident, mai ales după ce presa a început să trateze cu atenție subiectul explorărilor prin metoda seismică în zona cea mai populată din județul Timiș, iar deputatul PSD Cătălin Tiuch a reacționat în plenul Parlamentului. Situația din teren, însă, nu se potrivește cu promisiunile făcute companiei respective de către unii dintre reprezentanții Consiliului Județean Timiș, care s-au transformat în agenți de lobby pentru Prospecțiuni. Așa-zisul lobby a fost exercitat (sau e vorba de presiuni?) asupra unor primari, în principal cărora li s-au îndrugat verzi și uscate despre „independența energetică a țării”, despre „linia de la Guvern”, etc, povești demne de baronul Munchhausen. Faza comică este că în timp ce în plenul CJT unul dintre agenții de lobby ai prospecțiunilor folosea aceste argumente, la o cafenea din centrul Timișoarei, un reprezentant indirect al intereselor companiei rostea același tip de discurs. Parcă le-a făcut cineva un punctaj comun… Câtă sincronizare! Se poate consulta stenograma ședinței din plenul de luna trecută a CJT!
De fapt, totul se reduce la un mare efort financiar (nu e simplu să disloci zeci de angajați, mașini, utilaje, etc) pentru o testare „în orb” la început cu scopul de a afla ce resurse subterane se găsesc în zonă. Hărțile cu zăcămintele din subsolul Timișului sunt în altă parte…
Revenind la primarii din cele 17 comune în care ar trebui să se desfășoare lucrări de prospecțiuni seismice, unii dintre ei s-au prins că e multă gargară la mijloc, că riscă să piardă sprijinul populației, dar mai ales că există și posibilitatea ca la un moment dat să fie chemați să dea explicații. În scris! Ca urmare, deja se ia în calcul organizarea unor dezbateri publice, urmate de ședințe de consiliul local pentru adoptarea unei poziții privind prospecțiunile. Deja s-a creat un precedent în România, după cum scrie pesurse.ro: „În februarie 2013, consiliul local al primariei Alexandru Vlahuta a adoptat o hotarare prin care interzice folosirea fracturarii hidraulice pe teritoriul comunei. Prefectura Vaslui a atacat in instanta aceasta hotarare pe motiv ca „bogatiile statului reprezinta o problema de interes national, nu de interes local”. Luna trecuta, Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza Consiliului Local al comunei Alexandru Vlahuta. E clar, nu?
Săptămâna aceasta am fost sunat de un reprezentat al companiei Prospecțiuni (cred că știu de unde a primit numărul) care s-a străduit să îmi explice cât de dificil este să organizezi în România o dezbatere publică. Eu i-am spus ceea ce tot afirm aici pe blog și anume că trăim într-o țară membră NATO și UE, că toate structurile importante ale României sunt interconectate cu cele similare din țările europene și că singura soluție pentru astfel de demersuri este TRANSPARENȚA. Acum, fie vorba între noi, dacă totul este în regulă, nu există niciun risc de mediu, de ce compania Prospecțiuni și agenții acesteia din CJT se feresc de dezbaterea publică?
Va urma…
Pingback: E rândul bănățenilor să se ia la trântă cu ”seisomologii” de la Prospecțiuni SA?!? | Interzis cardiacilor şi dependenţilor de diazepam