Ultima ședință de plen a Consiliului Județean Timiș s-a transformat într-o adevărată acțiune de lobby din partea unor reprezentanți ai instituției pentru apropiatele prospecțiuni seismice din comunele periurbane. 17 localități aflate în jurul Timișoarei vor fi afectate de explorările ce vor fi executate de firma Prospecțiuni SA, societate pentru care unii dintre aleșii județeni au făcut turnee de propagandă pe la mai toate primăriile. Astăzi, pentru că presa a început să lanseze întrebări, iar unii dintre primarii să povestească cine sunt cei care au insistat pentru demararea acestor explorări fără consultarea populației, reprezentanții Prospecțiuni SA au organizat o conferință de presă. Detalii găsiți AICI, AICI și AICI. Dincolo de prezentările oficiale, rămân o serie de întrebări la care autoritățile locale, în special cele de mediu, nu au oferit niciun răspuns. Pentru că vorbim despre nu mai puțin de 10.000 de surse de suprafață și de 250 de detonări într-o zi, care vor avea loc în cea mai populată zonă din județul Timiș. În ciuda acestor evidențe, Agenția Regională de Mediu a considerat că nu e nevoie de studiu de impact! Totuși, mai există și politicieni care au abordat responsabil această problemă, așa cum este cazul deputatului PSD Cătălin Tiuch, care, într-o declarație politică, lansează o serie de întrebări mai mult decât pertinente:

  • Cât de mare va fi impactul şi cât de mult va fi afectată zona în urma folosirii prospecţiunilor seismice cu dinamită, cunoscut fiind că acest gen de lucrări au un mare potenţial distructiv?
  • Au informat cei ce execută acest gen de lucrări consiliile locale din comunele vizate, asupra riscurilor, li s-a adus la cunoştinţă locuitorilor că în timp, din cauza undelor seismice, structura de rezistenţă a caselor va fi slăbită, mai ales că vorbim despre cele mai mari comune din judeţ?
  • Cum de au fost demarate lucrările pe terenurile aparţinând localnicilor, încălcându-se astfel proprietatea privată?
  • A fost evaluat impactul acestor prospecţiuni seismice asupra terenurilor agricole, asupra faunei şi nu în ultimul rând asupra rezervaţiei naturale de la Satchinez, ştiindu-se că pot apărea alunecări de teren?
  • Putem rămâne indiferenţi la faptul că aceste explozii să fie executate într-un areal aflat atât de aproape de unul dintre cele mai mari oraşe din tară?
  • Cum de Agenţia pentru Protecţia Mediului permite executarea unor lucrări prin detonare seismică în cea mai populată zonă din judeţ, fără o analiză privind impactul asupra mediului, fără a stabili dacă nu se încalcă prevederile europene în materie?
  • De ce nu s-a sesizat nimeni asupra procedurii folosite, mai ales după ce ADX Energy a admis că forarea în aceste zone va presupune cele mai reduse costuri din întreaga activitate a companiei?

Nu mă opun independenţei energetice a ţării, nici dezvoltării economice a zonei, nu sunt împotriva investiţiilor generatoare de locuri de muncă, de venituri la bugetele locale sau de ridicarea nivelului de trai al timişenilor; mi se pare normal să avem informaţii despre resursele de care dispunem, să ştim pe ce ne putem baza atât la suprafaţă, cât şi în subteran, dar cu ce preţ, iar în goana după profit a unor companii private, nu pot accepta ca nemulţumirile oamenilor să fie trecute pe plan secundar”,  se arată în declarația deputatului PSD. Consider că o atitudine similară cu cea a parlamentarului Tiuch ar fi trebuit să aibă și acei reprezentanți ai CJT care au susținut precum niște disperați – de la cel mai înalt nivel, în plen – efectuarea prospecțiunilor fără studiu de impact, transformându-se într-un fel de agenți de lobby ai firmei în cauză. În final, am și eu o întrebare, așa cum am mai avut și cu alte ocazii: A meritat, domnilor…?

Anunțuri