Acum câteva zile, scriam despre un mic paradox. Mi se pare în continuare cel puțin curioasă lipsa de interes a timișorenilor față de poluarea, nu doar olfactivă, la care sunt supuși în urma activității producătorului de anvelope Continental. Să nu uităm că zeci de tineri s-au mobilizat, acum câteva luni, doar pentru a protesta față de palmierii instalați în centrul Timișoarei, însă mirosul puternic degajat de fabrica de cauciucuri se pare că nu îi deranjează!? Acum, în discuție apare o nouă temă sensibilă pentru locuitorii Timișului, mai exact pentru cei de pe raza localităților periurbane, goana după hidrocarburi. Prospecțiunile! Potrivit site-ului pressalert: „În zona Parţa din judeţul Timiş, unde se estimează că se află în subteran zăcăminte importante de petrol şi gaze, vor avea loc detonări seismice pentru descoperirea acestor rezerve, în următoarele trei luni. Zilnic, în această zonă, pe o lungime de zece kilometri şi un perimetru de 380 de kilometri pătraţi, vor avea loc explozii în 350 – 400 de locaţii. Totul cu scopul de a descoperi noi rezerve de hidrocarburi în vestul ţării, care mai apoi vor fi extrase. Lucrările de prospecţiune seismică sunt realizate de firma Prospecţiuni SA din Bucureşti, deţinută de timişoreanul Ovidiu Tender, fiind singura din ţară care efectuează astfel de lucrări. Prospecţiunile seismice sunt realizate pentru compania australiană ADX Energy, care a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale perimetrul de exploatare Parţa”. Dar nu doar comuna Parța este vizată, ci mai toate localitățile din jurul Timișoarei: Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea,Săcălaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Român, Parta, Giroc, Şag, Sanandrei, Padureni, Peciu Nou, Jebel. Sunt curios și eu care este poziția primarilor din aceste localități, dacă și-au informat cetățenii și dacă măcar ei știu exact despre ce este vorba. De asemenea, autoritățile de mediu cred că au obligația de a veni cu un punct de vedere, dacă tot au acordat, în mare liniște, avizele necesare. Faptul că firma respectivă a făcut, vineri, o prezentare la Consiliul Județean Timiș fără cetățenii care ar putea fi afectați, ci doar pentru oficialități, ridică o serie de semne de întrebare. Repet, chiar dacă există, așa cum se spune, toate avizele necesare acestor prospecțiuni.
Întrebarea mea este: protestăm sau prospectăm? Voi reveni!
Avem conducatori ce nu stiu ce conduc! Avem obligatia sa stim ce resurse avem la noi in judet. Cum altfem sa ne dezvoltam???
Ce discurs…prefer sa nu comentez. Cred ca e mai bine. Deocamdata, evident!
toata lumea este deacord ca trebuie sa stim ce resurse are judetul nostru,lucru pe care nemtii il stiau inainte de inceperea razboiului al doilea mondial! Problema este daca o facem cu ce pret o facem?
Pingback: Protestăm sau prospectăm (II) | VioBota
Pingback: Prostestăm sau prospectăm (III) | VioBota
Pingback: Prostestam sau prospectam | FrontPress