Etichete
Ce este statul social? De ce trebuie să fim solidari? Cum ieșim din izolarea pe care uneori ne-o autoimpunem? Mai au vreun sens valorile fundamentale ale (social) democrației? Putem schimba ceva? La toate aceste întrebări am încercat și îmi place să cred că am reușit să răspundem pe parcursul celor patru module de training din cadrul Bursei Friedrich Ebert pentru tineri social-democrați. Într-o Românie în care toate valorile și responsabilitățile par să se topească, acest program, pornit în anul 2006 și de care au beneficiat câteva sute de tineri, merge mai departe și se află într-o dezvoltare firească. Structurat pe patru stagii de pregătire, programul e gândit în așa fel încât să permită o cunoaștere temeinică a ideilor fundamentale pe care se sprijină domeniile de acţiune ale democraţiei sociale – cu un cadru interactiv, actual şi provocator, cu exemple de bune practici şi un laborator de idei noi.
Alături de Cristian Chiscop, coordonatorul Bursei și de colegii traineri Crina Slev și Bogdan Balanișcu, am avut plăcerea să lucrez și în acest an cu 20 de tineri care împărtășesc și cred în valorile social-democrate, mulți dintre ei fără să fie membri de partid, ceea ce este foarte important. La reușita programului și-a adus contribuția și colega Ancuța Abrudan, alături de care am lucrat la suportul de curs pentru Bursa FES și care a fost trainer până în 2010 în acest program. Plec de la Sibiu cu încredere și speranța că lucrurile se pot schimba în bine în România, chiar dacă realitatea de fiecare zi mă contrazice…
Ca participant la programul FES am doar cuvinte de lauda. Si cu toate acestea, ma ingrijoreaza discrepanta dintre dorinta tinerilor sociali democrati de a schimba o societate si de a o face complementara unei societati moderne si firesti, si rigiditatea politicienilor nostri seniori in ceea ce priveste schimbarea. Eu sunt convinsa ca vom reusi sa schimbam cateva comportamente dar inca sunt sceptica cu privire la momentul in care vom trai cu adevarat social democratia in Romania, fie si prin actiuni apolitice, care sa se regaseasca in respectul fata de cel de langa tine, in buna educatie si in toleranta si solidaritate.
Din nefericire a doua zi dupa acesta postare trei episoade triste mi-au atras atentia:
1. Afirmatiile deputatului PSD de Vaslui privind filmul Pozitia copilului
2. Afirmatia fostului secretar general al PSD, Cozmin Gusa, cum ca povestea cu Arsinel arata degradarea morala a poporului
3. Fapul ca PSD Timis isi cumpara un sediu in Timisoara de 1200 mp cu 100 de mii de euro.
Din pacate toate au in prim plan Partidul Social Democrat, fapt ce ma duce la concluzia ca PSD doar asuma social democratia fara insa a o cunoaste sau intelege.
Sincer, toate cele 3 probleme sunt marginale si chiar nerelevante pentru PSD. De ce spun asta?
1. Afirmatii hazardate lanseaza zilnic politicieni de pe glob, dupa cum am vazut chiar lideri si candidati din tari puternice. Deputatul de Vaslui e un necunoscut si asa va ramane dupa ce trece valul de presa.
2. Gusa chiar nu mai are nicio legatura cu PSD. De cativa ani de zile…A fost un implant, a plecat.
3. Problema sediului PSD Timis este, imi permit sa spun, falsa! PSD Timis azi nu are niciun sediu in proprietate, desi are 15.000 de membri inregistrati electronic. Sunt de acord ca spatiul respectiv e mult prea mare, asta da, insa nu e firesc ca cel mai important partid parlamentar din Romania din ’90 pana in prezent, reprezentativ si in Timis nu are un sediu. Fostele sedii, pentru care PSD Timis platea chirie, au ajuns in mana mafiei imobiliare, cu concursul unor institutii locale. Toate partidele din Timis si-au cumparat sedii cu preturi modice. PSD Timis a renovat vreo patru spatii, dupa care toate au fost retrocedate de catre primarie…
In PSD sunt oameni care sigur nu inteleg social-democratia, de acord, insa generalizarile le resping, mai ales ca nu au un suport, in cazul de fata.
Cu prietenie,
Pingback: Conferința Alumnilor FES | VioBota
Pingback: Conferința Alumnilor FES (II) | VioBota
Pingback: Bursa Friedrich Ebert Stiftung ediția 2014 | VioBota