Etichete

, , ,

De dimineață am preluat un articol semnat de jurnalistul Costi Rogozanu, care vorbește despre propunerea – venită din partea societății civile –  privind introducerea în Constituție a dreptului la o locuință decentă. Ideea a prins în mediul on-line, iar colegul Petre Florin Manole a scris un text, la care mi-am adus și eu contribuția:

Pe parcursul ultimilor ani am asistat la numeroase atacuri la ideea de stat social, iar dezbaterea pe marginea acestei teme s-a dus prin intermediul declaratiilor politice, putem spune chiar limitandu-se la acestea.

In acest context si in cadrul dezbaterii publice pe tema modificarii Constitutiei, un grup de ong-uri a facut o propunere nu doar generoasa si laudabila dar si bine fundamentata – propunerea de a introduce dreptul la o locuinta decenta pentru cetatenii Romaniei.

Semnatarii initiativei* argumenteaza ca statul roman, in virtutea tratatelor internationale pe care le-a semnat – precum Declaratia Universala a Drepturilor Omului si Conventia Europeana a Drepturilor Omului – trebuie sa asigure cetatenilor sai, intre drepturile garantate de Constitutie, dreptul la o locuinta decenta. De asemenea, se aminteste ca tari precum Belgia, Franta, Marea Britanie, Finlanda sau Elvetia recunosc propriilor cetateni acest drept, in timp ce in Romania, numai in Bucuresti exista peste 15.000 de solicitari nesolutionate de locuinte sociale. Aceasta situatie se regăsește în  toate marile orase  din Romania, unde exista sute de cazuri in care cetatenii sunt aruncati in strada – la propriu – uneori chiar de catre autoritati si nu au garantat niciun drept prin Constitutie.

Consideram ca statul bunastarii, despre care se discuta atat de mult in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, nu poate sa devina realitate, fara ca dreptul la o locuinta decenta pentru cetateni – un drept fundamental pana la urma – sa fie garantat prin Constitutie.

*Asociatia LaBomba Studios, Centrul de Resurse pentru Participare Civica, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Asociatia Romano BoutiQ, Asociatia ActiveWatch si Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala.

Consider că această propunere ar trebui sprijinită, în primul rând, de grupurile parlamentare ale PSD, pentru că e vorba despre un amendament care e în totală concordanță cu principiile și valorile social-democrate. După cum arătăm în text, statul bunăstării trebuie să devină o realitate și nu doar o expresie politică frumoasă. De asemenea, așteptăm ca structurile civice din țară să susțină inițiativa.