Etichete

, , ,

Toată Timișoara politică fierbe, la foc mocnit, de câteva zile. În USL și PDL s-a dat startul la negociat candidaturi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Viitorii adversari au întins fire peste fire, conexiuni peste conexiuni și discută, discret, care ar fi cea mai bună formulă pentru un blat politic mai mic sau mai mare. De la distanță se desprinde o crudă realitate pentru cetățeanul timișean. Cu foarte foarte mici excepții, oamenii nu vor avea pe cine să aleagă. În anul 2008, am trăit o asemenea experiență și nu am mers la vot, situație excepțională pentru mine, pentru că, în rest, am participat ca votant la toate scrutinurile. Atunci, oferta de pe Colegiul I Timișoara a fost atât de subțire încât am stat acasă, dezamăgit evident.

Și acum partidele politice vor alege calea compromisului și nu a candidaturilor de forță. Vor veni în fața cetățenilor tot felul de „întreținuți politic”, de băieți teleghidați de grupuri de interese, de oameni fără personalitate, dar cu mult tupeu. Atunci când votezi un parlamentar, e important să ai convingerea că nu e o marionetă a unor grupuri de interese sau o slugă perfidă susținută temporar de diverși. Pe de altă parte, nu cred că varianta parlamentarului tăntălău care nu găsește nici bufetul din Parlament mai poate continua. În mandatul care se încheie, toate partidele din Timiș au avut asemenea personaje. Mai există, în actuala legislatură, parlamentarul șmecher-cocalar de tranziție. Acest gen de individ rezolvă mici rahaturi (scuzați expresia) prin colegiu, mai trimite câte un grup de primari în excursie, mai distribuie câte un penar sau o sticlă de ulei și pretinde că și-a făcut datoria față de electorat și partid.

La USL există un singur candidat care întrunește condițiile de reprezentare în Parlament, adică are experiență, e conectat la „filmul” principal al politicii, are notorietate națională, poate contribui (mai ales acum) la realizarea unor proiecte serioase de infrastructură în colegiul său. Evident că mă refer la senatorul Ilie Sârbu.

De partea cealaltă, PDL Timiș este cumva nevoit să-și caute un candidat de forță, după ce liderul Constantin Ostaficiuc a decis să nu intre în confruntarea electorală. Cu sau fără critici din partea USL, pedeliștii sunt aproape obligați să-l primească, cu brațele deschise, pe Vasile Blaga, care sigur că va trebui să explice de ce nu a candidat în județul din care provine, Bihor și a ales să vină în Timiș. Legat de Blaga, sunt foarte curios ce variantă are Uniunea Social Liberală pentru colegiul III Senat. Repet ceea ce am scris, acum câteva zile: USL are obligația morală față de alegătorii săi să propună un candidat puternic împotriva lui Blaga. Sincer, mă îndoiesc că se va întâmpla asta…