Etichete

,

Criza politică de la Bucureşti a întors România în tenebrele anilor ’90. Am comentat critic o serie de gesturi şi acţiuni ale Uniunii Social Liberale, considerând că modul în care liderii PNL şi PSD au răspuns îngrijorărilor, justificate, exprimate de cancelariile europene a fost incalificabil. Toată răţoiala de Dâmboviţa spre Berlin, Bruxelles, Londra i-a descalificat pe şefii partidelor aflate la putere în România. Cu toate acestea, ieşirea de azi a PDL, care invită la boicotarea referendumului, este o acţiune care complică situaţia politică şi, mai grav, loveşte exact în Democraţie. La început au ieşit clienţii portocalii din „societatea civilă” pentru a îndemna cetăţenii să nu se prezinte la vot, manevra fiind evident lansată cu scopul de a pregăti decizia conducerii PDL privind boicotul. Motivaţia pedeliştilor este cel puţin comică şi are o doză galactică de ipocrizie. Era greu să ne imaginăm că unii dintre artizanii fraudării votului, scrutinuri la rând, vorbesc, acum, despre teama unui furt electoral. Este evident că Partidul Democrat Liberal şi Traian Băsescu pregătesc un scenariu de tip B, menit să provoace convulsii sociale după data de 29 iulie. Tocmai din acest motiv, Guvernul USL are obligaţia de a organiza cu mare atenţie şi în temeiul legii referendumul de duminică. Ar fi extrem de grav dacă artizanii USL ar avea tentaţia de a „şmecheri” votul, după modelul iniţiat şi patentat de PDL, din 2005 şi până în prezent. Indiferent de rezultatul referendumului, în România este vitală stoparea crizei politice, care e deja (şi) o criză socială.

Să nu ignorăm faptul că Europa se confruntă cu un nou val al crizei economice, iar prelungirea scandalului politic la Bucureşti nu face decât să amplifice efectele recesiunii care loveşte, din nou, ţările membre ale Uniunii Europene. Cu sau fără Traian Băsescu la Cotroceni, misiunea USL privind guvernarea ţării este extrem de dificilă. Din păcate, problemele de fond ale României au fost ignorate total, energiile partidelor politice fiind canalizate exclusiv spre bătălia politică, inutilă, din ultimele săptămâni.

P.S. Am văzut că Dan Voiculescu se bucură foarte tare de câteva zile şi chiar îşi asumă, parţial, suspendarea preşedintelui.  Acest lucru nu face altceva decât să confirme tot discursul lui Traian Băsescu…

UPDATE: Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a afirmat, marţi seara, într-o conferinţă de presă că la nivel judeţean nu crede că vor exista fraude la vot. Potrivit Pressalert, Ostaficiuc a declarat: „Îi cunosc de multă vreme şi ştiu că nu ar fi părtaşi la fraudă”. Mai multe detalii AICI!

Anunțuri