Am urmarit, pe net, emisiunea de saptamana trecuta a colegului Sorin Lazar, de la TV Europa Nova. Invitati au fost doi consilieri judeteni PSD: Matei Suciu si Horea Bacanu. Pe primul dintre cei doi il cunosc de mai bine de 15 ani si ii port o simpatie de buna vecinatate, pentru ca locuim in aceeasi zona din oras. Trebuie spus ca Suciu a fost mult prea lovit si marginalizat, o buna perioada, de colegii sai de partid, in ciuda faptului ca este un tip asezat si in general bine intetionat. Important e ca, spre doesebire de altii, nu emite pretentii mai mari decat poate duce.

Horea Bacanu, in schimb, este o  dezamagire totala pentru mine. Cand a plecat de la PD-L la PSD, adica in opozitie, am apreciat gestul sau ca o dovada de demnitate. Imi amintesc ca am redactat atunci un comunicat de presa in care insistam pe faptul ca Horea Bacanu a plecat din partidul sau pentru ca ramane un adept al social-democratiei… M-am inselat! Era vorba doar despre asigurarea, in viitor, a unei pozitii in administratie, dupa ce intrase in conflict cu sefii sai. Asa s-a si intamplat.

 Bacanu a fost mereu in tabara castigatoare, pentru ca este genul de om care trebuie sa fie sef, director, manager. Pentru asta, e dispus sa taca si sa asculte tot ceea ce i se ordona. Chiar daca emite pretentii in domeniul comunicarii politice si strategice, nu si-a demonstrat niciodata valoarea. A fost un fel de director adjunct de campanie electorala la alegerile uninominale parlamentare din 2008. Esec total! Niciun parlamentar PSD nu a prins un mandat direct, nici macar seful organizatiei, care ocupa atunci presedintia Senatului! Pe candidatii de pe colegiile din vestul judetului i-a innebunit cu „profesionalismul” sau.

A preluat, ulterior, un colegiu cu rezultate bune si l-a adus in pragul dezastrului. E mereu dispus sa ocupe orice pozitie, in functie de dorintele sefilor. Nu conteaza ca are sau nu legatura cu domeniul si cu pregatirea sa de baza. A fost numit director la o institutie cu atributii in domeniul comunicatiilor, apoi, ejectat de PD-L de acolo, s-a lipit intr-o alta structura, cu atributii total diferite, care actioneaza in domeniul implementarii fondurilor europene. Acum, inteleg ca e in concediu…prelungit.

Horea Bacanu cred ca ar fi dispus, oricand, sa preia orice functie, cu singura conditie ca aceasta sa fie de conducere. Politrucul perfect. Pot sa fac un exercitiu de imaginatie si sa il vad pe postul de director de spital, sef la muzeu, coordonator al unor activitati sportive, presedinte al consiliului de administratie intr-o banca, director la postul public de televiziune, inspector scolar general, director de scoala, viceprimar,  secretar de stat la aparare, etc…Obligatoriu sef si obligatoriu impus de partid, pentru ca altfel cu competenta…mai greu.