Am asteptat sa se mai „raceasca” subiectul PSD, dar evident ca, pret de cateva saptamani, social-democratii vor tine capul de afis in mass-media.

Ieri, PSD a reusit, la limita, sa se salveze de la un esec previzibil, prin alegerea lui Victor Ponta in functia de presedinte. M-a dezamagit, inca o data, pozitia lui Mircea Geoana, care ar fi avut ocazia sa-si asigure o retragere onorabila. Pacat. Pacat si pentru faptul ca Geoana a avut si merite. Cel mai important este legat de democratizarea partidului, care a devenit o realitate, desi, spre finalul mandatului, libertatea sefilor de organizatii s-a transformat in anarhie.

Revenind la Congresul de sambata…Victor Ponta are o mare sansa, pe care cred ca o va fructifica, mai ales ca am constatat ca exista o regrupare a liderilor de facto ai partidului. In plus, Ponta are o imagine foarte buna si sper ca si-o va pastra. De asemenea, sunt sigur ca vocea lui Adrian Nastase se va auzi mult mai clar, iar expertiza sa va fi folosita de PSD la maximum. Nu e de ignorat rolul lui Miron Mitrea in viitor, stiut fiind faptul ca fostul ministru al transporturilor este un foarte bun manager de campanie electorala.

Exista si aspecte negative legate de reuniunea social-democratilor. Banatul si Ardealul (exceptand Brasovul, care e mai apropiat de Bucuresti) nu au niciun reprezentant in conducere, ceea ce mi se pare a fi un semnal negativ pentru aceasta zona. Am apreciat interventia lui Victor Ponta, din aceasta seara, care spunea ca el va reprezenta Banatul. Cam greu, totusi, pentru ca sunt sigur ca va avea destula treaba la nivel national.

Am remarcat si discursul presedintelui fondator, Ion Iliescu, care a mentionat, ca de obicei, punctele slabe ale partidului si a vorbit despre o meteahna a PSD si anume cea legata de cumpararea functiilor.

Daca Victor Ponta va reusit sa determine un alt stil de promovare in partid, bazat pe competenta, atunci PSD va avea sansa sa redevina cel mai important partid de pe scena politica autohtona. Cred ca aceasta este cea mai grea misiunea a lui Victor…