Ioan Rus a acordat un interviu cotidianului Ziua de Cluj. Am sa reproduc un fragment, care clarifica o serie de aspecte legate de „Grupul de la Cluj”, aspecte care mie imi erau cunoscute, dar despre care, pana acum, nu s-a discutat public.

“Grupul de la Cluj” – şi aici mă refer la dumneavoastră şi la Vasile Dâncu în special – a fost acuzat, pe la colţuri, că a schimbat macazul şi aţi trecut de partea lui Traian Băsescu. Iar exemplul care s-a dat a fost: ce căuta Dâncu cu exit-pollul la B1 TV, considerată televiziunea “de casă” a lui Traian Băsescu. Aţi simţit acuzele acestea?

Acesta este tipul de gândire la care făceam referire înainte şi este implementat şi în Cluj, şi în alte părţi. Noi suntem social-democraţi prin educaţie, prin structură, prin experienţa de viaţă. Nu putem fi altfel. în consecinţă, nici eu personal şi nici Vasile Dâncu nu vom fi niciodată membri într-un partid de dreapta. Niciodată: şi acesta este un subiect încheiat, dar e dificil să explici chiar la toată lumea ceva ce e de domeniul evidenţei.

 Ceea ce Vasile Dâncu a făcut şi a prezentat la B1 TV a făcut dintr-un motiv ultra-simplu: numai ei l-au invitat. Nu a avut acces, cu institutul lui, la Realitatea ori la Antena. Şi având de spus ceva, el chiar făcând sondaje, chiar ştiind ce să facă cu ele, a mers la singura televiziune care i-a oferit un contract – extrem de modest, pentru că nu a prins contractele mari de la celelalte televiziuni – şi loc unde să-şi spună punctul de vedere.

Aceste acuze au fost lansate de unii în condiţiile în care noi, Grupul de la Cluj, – şi îl includ aici şi pe Vasile Puşcaş, şi pe toţi ceilalţi – ne-am oferit serviciile lui Mircea Geoană: să-l sprijinim mult mai activ şi am stabilit care sunt liniile de sprijin, astfel încât să obţinem mai multe voturi în Transilvania, cu ce reprezentam noi. Poate l-ar fi adus câştigător, în condiţiile în care Vasile Dâncu, în acea discuţie, chiar i-a explicat foarte clar: “Mircea, ţine minte, alegerile se pierd şi se câştigă în Transilvania şi noi avem de făcut următoarele lucruri!”.

 Când s-a întâmplat această discuţie?

Inainte de începerea campaniei. A fost la Cluj şi ne-am întâlnit. Deşi bătusem palma cu el şi am stabilit foarte exact ce avem de făcut, cei din jurul lui au refuzat. Am fost refuzaţi cu eleganţa necesară şi suficientă de a ne ţine deoparte. Am fost refuzaţi, considerându-ne pierdere colaterală, pe noi, cei de la Cluj.

Noi cu cizmele nu ne băgăm în sufletul nimănui: avem propriile noastre principii, pe care le susţinem şi le vom susţine în continuare. în acest moment – extrem de realist fiind în ceea ce ne priveşte – nu cred că noi putem determina o schimbare la nivelul conducerii partidului, dar cred că putem sprijini şi influenţa o eventuală schimbare dorită, promovată şi de alţi colegi.

 Putem face acest lucru prin poziţii publice, prin atitudinea noastră generală, putem contribui şi noi la o schimbare de atitudine a conducerii partidului vizavi de tot ceea se întâmplă în societatea românească. Repet, însă: nu cred că în acest moment noi mai putem determina schimbări majore. Anii au trecut, între timp s-au întâmplat mai multe lucruri, sunt alţi conducători în organizaţiile judeţene, s-au schimbat multe. Suntem conştienţi de acest lucru.

 Să mai zăbovim puţin asupra sprijinului pe care i l-aţi propus lui Mircea Geoană. în noaptea ce a urmat turului II, Traian Băsescu a declarat că Viorel Hrebenciuc, şeful de campanie al lui Geoană, i-a sunat pe şefii institutelor de sondare a opiniei publice, să-i adauge o jumătate de procent lui Geoană la exit-poll-uri. Cu Vasile Dâncu s-a încercat aşa ceva?

Nu. Cu Vasile Dâncu am vorbit eu toată duminica. Şi am văzut rezultatele de la celelalte institute. Şi i-am spus de mai multe ori: “Vasile, toate institutele îl dau pe Geoană câştigător”. Seara, chiar înainte de a merge la televizor, mi-a spus: “Mie nu îmi iasă nicicum lucru acesta. Orice calcule fac, orice ponderări, oricum analizez, orice coeficienţi introduc, mie nu-mi iasă nicicum că Geoană câştigă. E în marja de eroare, o să dau scorul egal, dar să ştii că trendurile mie îmi spun că Băsescu câştigă”.

Eu îi tot spuneam că toţi ceilalţi dau invers şi îl întrebam dacă nu cumva el greşeşte. Nu cred că, în afară de mine, a mai avut cineva discuţii cu Vasile Dâncu sau să fi fost vreo încercare să-l influenţeze.

El a înfiinţat Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, un institut nou, a vrut să-l introducă în piaţă, să dea măsura valorii colegilor săi şi a sa şi, în consecinţă, nu era dispus sub nici o formă la nici un fel de compromis. El a vrut să-şi introducă institutul în piaţă pe o direcţie de competitivitate şi de corectitudine clară. De aceea, nici dacă Obama îl ruga, nu schimba sub nici o formă nici o miime de procent.

 Dar credeţi că Hrebenciuc i-a sunat pe ceilalţi?

Din experienţa altor situaţii, se poate să fi fost sunaţi, pentru că el se pricepe la sunat şi la făcut învârteli pe la spate. Dar nu pot afirma acest lucru cu tărie pentru că nu ştiu exact cum s-au întâmplat lucrurile.

M-ar interesa percepţia dumneavoastră în seara ultimei dezbateri, când Traian Băsescu a rostit replica: “V-a plăcut aseară la Vântu?”. A cântărit mult?

Foarte mult.

Esenţial?

Poate că a fost chiar picătura care a făcut să se verse paharul. Oricum, a cântărit foarte mult. Toată campania, Băsescu a atacat mogulii. Vizita aceea demonstra faptul că atacul este corect, că Mircea Geoană este chiar omul mogulilor. Adică, se închidea cercul. Să faci treaba asta este o prostie fără seamăn! El a demonstrat că Băsescu avea dreptate prin gestul extrem de simplu pe care l-a făcut.

Ştiindu-l pe Geoană, de ce credeţi că a făcut gestul acesta?

Nu am nici o explicaţie, pentru că experienţa lui politică, diplomatică, ministerială, guvernamentală, parlamentară, totul, în mod normal, ar fi trebuit să-l împiedice să facă acel lucru. Unde mai pui că l-am atenţionat, direct şi personal, înainte cu câteva zile, ca nu cumva să facă mai multe greşeli, printre care şi acest lucru.

 Adică l-aţi sunat şi i-aţi spus să nu meargă la Vântu?

Ne-am întâlnit şi i-am spus direct. “Printre greşelile pe care le poţi face, ar fi şi să ai acum contacte cu cutare şi cutare”. Vântu a fost nominalizat şi el. Cred că a privit-o ca pe o copilărie şi nu am o explicaţie logică a gestului său. Pentru mine rămâne o enigmă.” (fragment preluat din Ziua de Cluj)