Astazi, ma voi situa impotriva curentului puternic din presa locala si nationala, in legatura cu situatia inca prefectului Ovidiu Virgil Draganescu. De doua zile, Draganescu (Vidu, pentru prieteni) este tocat la greu, dupa ce a fost inregistrat de doi reporteri sub acoperire de la cotidianul Cancan. Evident, prefectul de Timis a gafat copilareste si a intrat intr-o cursa ticluita atent si profesionist. Sincer, m-a surprins usurinta cu care a fost „facut”, mai ales ca il stiam pe Ovidiu ca un politician abil, atent si chiar familiarizat cu munca unor institutii cu atributii „specifice”. Ca deputat, Draganescu a facut parte din conducerea Comisiilor de supraveghere a SIE si SRI, a fost trimis la un training in SUA, ca urmare era de asteptat sa fie mai atent.  Am urmarit de cateva ori materialul produs de jurnalistii de la Cancan si este evident ca Draganescu avea o incredere mare in intermediarul intalnirii cu presupusul aghiotant al lui Traian Basescu.

Dupa publicarea materialului, s-a declansat tirul impotriva prefectului de Timis. A aparut o noua inregistrare pe net, preluata deja in media electronica, care, insa, ridica unele semne de intrebare. Este evident ca inregistrarea e facuta cu un aparat foto digital, postat in fata lui Draganescu, asa cum evident este ca discutia dintre jurnalist si prefect era „off the record”. Aici, pozitia mea difera de cea a altor colegi jurnalisti. Daca un ziarist discuta neoficial cu un personaj public atunci discutia respectiva asa trebuie sa ramana. Ca, ulterior, in urma datelor oferite de interlocutor, ziaristul realizeaza diverse materiale este alta discutie. Pe de alta parte, este evident ca tot acest atac la Draganescu este pregatit minutios, cu mare cheltuiala.

Este adevarat ca, dupa ce a devenit prefect, Ovidiu Draganescu s-a schimbat radical, avand accese de autoritate si aroganta. A uitat de vechii colaboratori si amici, a cochetat cu PD si multe altele. Dar cati oameni politici timisoreni nu se comporta exact la fel ? Cati politicieni, indiferent de culoare si functie, nu abuzeaza de functie si se imbogatesc peste limita bunului-simt. Cat despre aventurile amoroase ale lui Draganescu, eu zic sa ridice piatra cei care nu au gresit niciodata…Pe de alta parte, cred ca viata privata, indiferent despre cine este vorba, trebuie sa ramana privata. Pentru ca, altfel, nu ne diferentiem de vechii securisti, care urmareau amantlacurile activistilor de partid.

Ca jurnalist, am purtat, „off the record”, zeci de discutii cu diversi oameni politici, procurori, politisti. Insa, niciodata nu am folosit, in mod direct, cu citarea sursei, informatiile obtinute. Eu cred ca am procedat corect.

Nu vreau, in niciun caz, sa-mi acuz colegii care fac parte din frontul anti-Draganescu. E treaba lor. Insa, nu pot sa-i apreciez decat pe cei care l-au criticat, in presa, pe Draganescu si in perioada in care era puternic.

Vio Bota