Am evitat, din motive lesne de inteles, sa scriu pe blog despre situatia din PSD Timis. Dupa patru ani de munca pentru acest partid, din pozitia de sef Birou Presa si purtator de cuvant (fara a fi membru de partid) am considerat ca nu e etic sa vorbesc, in public, despre oamenii cu care am colaborat. Nici acum nu o sa „dau nimic din casa”, pentru linistea unora…In general, profesionistii au obligatia sa se abtina cinci ani de la orice comentariu legat de fostul loc de munca, prin asta a se intelege ca nu fac referire la trecut. Ca urmare, mi-am luat libertatea de a scrie despre prezent, un prezent tot mai agitat pentru PSD in judetul Timis. Din pacate…

Ca jurnalist, voi incerca sa fac o analiza, cat mai obiectiva, in legatura cu un abuz petrecut, astazi, in Biroul Permanent Judetean al PSD Timis, care a luat decizia, cu o singura abtinere, sa-i ridice sprijinul politic si sa-l excluda din partid pe liderul organizatiei municipale, Ion Raducanu, fost prefect.

Motivul deciziei este legat de reprosul facut de primarul Gheorghe Ciuhandu pesedistilor in legatura cu pozitiile politice exprimate de Raducanu in plenul Consiliului Local al Municipiului Timisoara. Speriati ca nu cumva „Gigi” sa rupa protocolul, liderii PSD Timis s-au executat la comanda primarului taranist si l-au atacat pe Ion Raducanu. O greseala mai mare nici nu se putea face, pentru ca, in acest moment, membri si simpatizantii PSD vor intelege ca sefii lor asculta de Ciuhandu, omul cu care ei, „sosonarii” partidului, se lupta din 1996 si nu pricep de ce pierd mereu. Mai mult, aceasta a fost si pozitia oficiala a PSD Timis, exprimata prin intermediul presei. Oare nu le-a spus nimeni liderilor pesedisti ca astfel se prezinta in fata opiniei publice ca reprezentanti ai unui partid de mana a doua ? Un partid dispus sa-si sacrifice din membri de frunte pentru a ramane, cu orice pret, la ciolan ?

Pe de alta parte, PSD Timis nu a avut pregatita o strategie de comunicare pentru aceasta situatie de criza, fapt care se poate observa lejer urmarind portalurile de stiri locale si regionale. Fiind pe faza, pedelistii au reactionat exprimandu-si surprinderea fata de situatia penibila in care a ajuns PSD Timis, o organizatie care s-a facut pres in fata primarului Ciuhandu. Culmea ridicolului, si peremistii au luat pozitie invitandu-l pe Ion Raducanu in partid…

Revenind la fondul problemei, cei 13 care au votat pentru retragerea sprijinului politic au dovedit mai mult decat inconstienta pentru ca si-au aruncat propriul partid intr-un scandal cu o luna inaintea inceperii oficiale a campaniei electorale. In timp ce PD-L Timis a inceput campania electorala in teritoriu, pesedistii au executat un coleg. Mai mult, din punct de vedere statutar decizia este contestabila.

Un alt aspect important este legat de influenta lui Ion Raducanu in judet si in Timisoara. Raducanu este un om de afaceri respectat, cu foarte multe conexiuni la nivel central in PSD si, nu in ultimul rand, este un om foarte informat. In perioada in care a fost prefect Raducanu a stiut sa mentina o legatura stransa cu institutiile importante ale statului, legaturi pe care le pastreaza si acum. Reactiile lui Raducanu din plenul CLT au legatura directa cu informatii interesante care au ajuns si la urechile fostului prefect, informatii care pun intr-o lumina aproape penala anumiti „baieti destepti”.

In plan moral, eliminarea lui Raducanu, sau mai exact incercarea de eliminare, este incalificabila, deoarece ea s-a produs in lipsa „incriminatului”, liderul PSD Timisoara fiind plecat din tara. In aceste conditii, este explicabila  reactia virulenta a unor vicepresedinti care, daca Raducanu ar fi fost prezent, nu ar fi avut curajul sa ridice privirea de la masa. Ce ti-e si cu tradatorii astia de doi lei…Cel mai hilar este cazul lui Adam Craciunescu, impus cu forta in functia de vicepresedinte al CJT, care a fost categoric in favoarea excluderii lui Raducanu. Bietul de el, se temea ca, in cazul ruperii protocolului cu Alianta pentru Timis, nu mai are cum sa-si recupereze „investitia”.

Dincolo de aceste aspecte, ramane problema bulversarii propriului electorat si a structurii de partid. In aceasta clipa, este greu de anticipat cum vor reactiona sefii de cartiere si liderii importanti de la nivelul organizatiei municipale in viitoarea campanie electorala. Cu siguranta, acest atac, la ceas de seara, la adresa lui Raducanu va avea consecinte grave in planul imaginii si perceptiei publice a PSD Timis, o organizatie care e tot mai departe de valorile stangii autentice.

Vio Bota