Nelson Mandela a implinit 90 de ani. Evenimentul a fost marcat, la Londra, de un megaconcert sustinut in Hyde Park, la douazeci de ani de la concertul organizat pentru eliberarea sa din Robben Island. Au cantat Queen, la voce cu Paul Rodgers, Leona Lewis, Annie Lennox, Andreea si Sharon Corr, Amy Winehouse si altii. Pentru ca nu au fost prezenti la Londra, Bono si The Edge (U2) au interpretat un „Happy Birthday” cu accente afro prin intermediul unei transmisii live, via satelit.

A fost un spectacol cu totul special, Nelson Mandela fiind prezent pe scena la inceputul recitalurilor.  Au fost vandute exact 46.664 de bilete, reprezentand numarul sau de prizonier – 466 – inchis in 1964. Campania 46664 a fost lansata in urma cu cinci ani de catre Annie Lennox si Dave Stewart si presupune strangerea de fonduri in scopuri caritabile. Au fost prezenti atunci Bryan May si Roger Taylor (Queen), Bono, The Edge si Beyonce.

Nelson Mandela a fost este si va ramane un simbol al luptei pentru libertate si egalitate. O reverenta in fata sa este absolut obligatorie.

Vio Bota