Pret de doua zile, am fost la Brasov, unde am participat, in calitate de trainer pe probleme de comunicare, la ultimul modul  din cadrul unui program generos initiat si sustinut de Fundatia Friedrich Ebert-Reprezentanta din Romania. Programul a inceput in urma cu doi ani, la Cluj, si a continuat cu training-uri regionale, participand, pana la final, toate organizatiile judetene ale PSD.  Impreuna cu prietenii si colegii mei Ancuta Abrudan, Cristian Chiscop si Catalin Ivan -traineri pe domenii cum ar fi campania electorala, profilul candidatului social-democrat, etc – am avut placerea de a cunoaste, de aceasta data, tineri din organizatiile Arges, Brasov, Prahova si Sibiu.

Dupa doi ani de umblatura prin tara, in formula prezentata mai sus, la finalul acestui proiect, am avut un sentiment de multumire, combinat cu o dorinta puternica de a continua. Am vazut tineri social-democrati autentici, interesati, in mod real, de doctrina politica „de stanga”. Cei aproape 150 de tineri pe care i-am cunoscut in aceasta perioada reprezinta, din punctul meu de vedere, „masa tacuta” a viitorilor lideri ai stangii din Romania. Sunt oameni care au ales un drum politic fara a avea neaparat in spate pe cineva puternic. Nepotismul, traficul de influenta, parvenitismul, sunt notiuni necunoscute pentru acesti tineri.

Este nevoie ca  programele de pregatire a viitoarei clase politice romanesti sa se extinda. Daca un tanar alege sa „piarda” un weekend pentru a invata cum sa-si pregateasca un discurs in public, cum sa-si analizeze adversarii, cum sa conceapa o declaratie politica, cum sa se prezinte in fata presei, etc, atunci este evident ca acel om priveste cu seriozitate politica.

Vio Bota

 

Reclame