A venit toamna…nu cred ca se poate vorbi despre acoperirea „inimii cu ceva”, ci mai degraba de scoaterea „securii razboiului” in spatiul politic romanesc.

Cred ca vor fi scoase „securi” in mai toate partidele politice, poate mai putin in sereleul numit PD, unde patron, gestionar si bodyguard este Traian Basescu, omul care stie ca partidele mioritice pot functiona bine, fara arderi interne prea mari, daca aplici sintagma: „Cine misca, misca-n brisca”. Aceasta metoda poate functiona, desigur, in paralel cu accesul la „borcanul cu miere” – reprezentat de banii publici – acces garantat pentru liderii si clientii PD.

PNL, care nu sta atat de rau in sondaje pentru un partid de nisa  – asa cum sunt toate partidele liberale in UE -are o problema cu Tariceanu, care este contestat, la foc mic, de unii dintre mai tinerii sai colegi. Insa, avantajul guvernarii isi spune cuvantul, iar penelistii sunt, zilele acestea, preocupati, pana la epuizare, de contracte, afaceri, terenuri si cladiri, astfel incat disputa interna nu iese la iveala.

PSD pare partidul cel mai tulburat in interior, asta si pentru ca multi dintre lideri si-au descoperit vocatia de sifonari la presa. Altii isi fac imagine atacand partidul, iar altii cred ca detin „Adevarul suprem” si vor sa-l bage cu forta pe gatul celorlalti. Putini sunt cei care inteleg ca deciziile luate de forurile de conducere colective trebuie respectate. Un singur vicepresedinte, dintre cei influenti, dovedeste ca pricepe cum e cu jocul politic, atat in interiorul partidului, cat si in exterior. In aceste conditii, cred ca in PSD trebuie sa se intample ceva semnificativ inainte ca partidul sa inceapa, din nou, sa scada in sondaje.

Indiferent care va fi traseul motiunii anuntate de PSD, in aceasta toamna trebuie sa ne asteptam ca tensiunea politica sa atinga cote alarmante pentru stabilitatea institutiilor statului. Din pacate, in aceste conditii, Romania nu va putea sa evolueze, iar decalajul dintre noi si celelalte state europene se va mari. Teoria ca putem progresa economic indiferent de climatul politic nu cred ca sta in picioare. Ca argument principal, ma gandesc la „absorbtia zero” de fonduri comunitare in acest an, din cauza instabilitatii Guvernului.

Vio Bota