Cand am intrat in presa timisoreana, prin iarna anului 1995, exista o sintagma folosita des de ziaristi atunci cand scriau despre orasul care a dat startul schimbarii Romaniei: Timisoara, mica Viena. Chiar daca devenise un cliseu, cred ca am scris zeci de stiri si articole in care am folosit, cu mandrie, acest titlu.

Am crescut, pana la 14 ani, intr-o comuna timiseana locuita in proportie mare de svabi, asa ca sunt familiarizat cu rigoarea si seriozitatea germana. Venind la Timisoara, la liceu, m-am acomodat rapid si pot sa spun ca am prins ani frumosi, cand orasul arata civilizat. Prima facultate am facut-o la Bucuresti si de fiecare data cand trebuia sa plec spre Capitala ma gandeam doar la revenirea in orasul meu, in „Mica Viena”.

Incet, incet, insa, Timisoara a inceput sa se degradeze, sub conducerea unei administratii incompetente, la inceput, iar mai apoi si corupte. Tiganii au pus mana, cu sprijinul direct al unor functionari ai statului, pe frumoasele cladiri din zona centrala a orasului. Case locuite, pe vremuri, de marile familii ale urbei au ajuns sa fie slutite cu turnuri si turnulete de tabla. Asta sub privirea ingaduitoare – probabil contra cost – a celor responsabili sa vegheze la respectarea normelor de urbanism.

Acum, in 2007, a ajuns sa-mi fie rusine ca traiesc intr-un oras atat de jegos. Timisoara se sufoca de mizerie. Cersetorii si aurolacii au invadat pana si cartierele traditionale ale orasului, sunt peste tot. Masini luxoase din care se aud manele se plimba prin oras in fiecare noapte, iar o submuzica ce sparge boxele polueaza fonic la greu, fara ca autoritatile sa faca vreun gest.

Spatiile verzi au devenit locuri in care mici comunitati de aurolaci si-au construit adevarate satre. Zona centrala este atat de „colorata” incat a devenit un cosmar sa te plimbi pe vechiul corso al Timisoarei. Clanurile tiganesti se rafuiesc sub privirea neputincioasa a autoritatilor.

Pietele agroalimentare sunt adevarate focare de infectie, iar gara si autogara seamana cu doua imense containere de gunoi.

Zi de zi, Timisoara se transforma intr-o imensa Strehaie…

Vio Bota