Partidul Social Democrat a revenit pe prima pagina a ziarelor, intr-o perioada in care politica era pe locul doi, trei in prioritatile editorilor de presa.

Anuntul privind depunerea motiunii de cenzura a scos partidele politice din amorteala estivala. Aerul curat din zona Branului a oxigenat creierele pesediste, care au luat decizia de a „tranti” Guvernul Tariceanu.

Miscarea cu depunerea motiunii a fost una inspirata, in conditiile in care Cabinetul PNL-UDMR e depasit total de problematica guvernarii. Dupa mine, Guvernul Tariceanu bate la incompetenta chiar si guvernele din perioada CDR. Prestatia ministrilor actuali este lamentabila, iar aroganta de tip provincial a unora dintre ei este de-a dreptul ridicola.

Asa cum s-a intamplat si in alte situatii, la PSD problemele incep din momentul in care se ia o decizie corecta pentru partid. Ca un facut, apar, pe surse, tot felul de declaratii contradictorii in asa fel incat o intentie buna se transforma intr-un subiect delicat pentru social-democrati, functionand un sistem de tip bumerang.

Pe de alta parte, PSD anunta, din nou, ca e gata sa preia guvernarea. Am scris, in urma cu cateva luni, ca intrarea social-democratilor la guvernare este o capcana si raman la aceasta convingere, care desigur este una personala si se bazeaza pe doua argumente principale. Primul este legat de imposibilitatea coabitarii dintre Traian Basescu si PSD, iar cel de-al doilea vizeaza riscurile pe care si le-ar asuma principalul partid de opozitie daca ar veni la putere printr-un joc parlamentar si nu in urma alegerilor, fiind vorba de costuri de imagine, in primul rand.

Nu ma indoiesc de faptul ca PSD are lideri capabili sa ocupe functii de responsabilitate in Executiv. Este binecunoscut faptul ca formatiunea fondata de Ion Iliescu stie sa guverneze, exemplul perioadei 2001-2004 fiind cat se poate de elocvent, insa graba de a reveni la putere transmite un semnal negativ chiar in randurile propriului electorat, dar mai ales da apa la moara adversarilor PSD.

Ca urmare, raman la ideea ca, pana la viitoarele alegeri parlamentare, PSD ar trebui sa faca opozitie dura.

Vio Bota