Despre incalzirea globala se vorbeste de cativa ani buni. Au avut loc reuniuni ale specialistilor, oamenii de stiinta au intocmit rapoarte peste rapoarte, au fost organizate manifestari publice de sensibilizare, insa aproape nicio autoritate politica mondiala nu a luat cu adevarat in serios problema.

In ultimii doi ani, insa, planeta noastra a inceput sa dea semne de boala. Furtuni devastatoare, inundatii teribile, tornade ucigase, tsunami-uri apocaliptice…

Din aceasta vara, fenomenul se resimte, acut, si la noi. Dupa ce toata tara a fost sub spectrul codului portocaliu, de maine capitala si mai multe judete se vor cofrunta cu temperaturi si mai ridicate, motiv pentru care ANM a lansat CODUL ROSU!

Lipsa totala de preocupare pentru chestiunile legate de protectia mediului incepe sa produca efecte. Padurile din Romania au fost ciopartite, dupa ’89, spre folosul unor afaceristi si politicieni iresponsabili, care ar trebui sa infunde puscaria pentru multi ani. Inca exista un haos in ceea ce priveste defrisarile la noi in tara.

In toate orasele mari se construieste intr-un dispret total fata de spatiul verde. Perdele de protectie nu exista, asa cum se intampla, spre exemplu, la vecinii nostri unguri, care au reusit sa faca drumurile prin pusta o adevarata placere.

Grav este faptul ca in strategia de securitate a tarii, aprobata in CSAT, despre problemele de mediu se vorbeste la modul general, semn ca factorii de decizie politica sunt departe de adevaratele probleme cu care ne vom confrunta in viitor.

Spre deosebire de terorism, dezechilibrele ecologice nu pot fi rezolvate cu tehnica militara.

Vio Bota

Publicitate